Pauza

BMW obustavlja proizvodnju luksuznog modela

Autor: Biznis.ba
BMW obustavlja proizvodnju luksuznog modela

BMW je i zvanično potvrdio kako je obustavio proizvodnju modela koji se nije uspio tržišno etablirati.

Dolaskom nove serije 5 bilo je pitanje trenutka kad će u BMW-u odlučiti ugasiti proizvodnju ovog modela pomalo nespretnog imena.

Naime, BMW serije 6 GT je stigao kao nasljednik serije 5 GT od koje se nije vizualno pretjerano razlikovao. Kako bi BMW dodatno zbunio poklonike, istovremeno je ugasio "staru" seriju 6 uključujući itekako atraktivni Gran Coupe i poslao ih u skute seriji 8. Naravno, veći broj znači više ekskluzivnosti, pa i veću cijenu, što se itekako osjetilo u ponudi, prenosi Index.

Vratimo li se na seriju 6 GT recimo kako je model predstavljen 2017. godine, a doživljen je kao liftback verzija serije 5. Kako je G30 serija 5 umirovljena ista je sudbina sad dočekala i ovaj model (G32), a vijest je za Motor1 potvrdila i Liana Drews, glasnogovornica BMW-a zadužena za seriju 5 i 6, rekavši:

"Kao što znate, ulogu bivših modela BMW serije 6 Coupé, Cabrio i Gran Coupé sada ispunjava odgovarajući BMW serije 8. BMW serije 6 GT (G32) bio je posljednji preostali model serije 6 i usko povezan sa serijom 5 (G30/G31).

Tokom lansiranja nove serije 5 ove godine, BMW serije 6 GT bit će ukinut. Njegova proizvodnja je sada završena. Međutim, neka su vozila još uvijek komercijalno dostupna. Za fanove, vrijeme je da požurite..."

S obzirom na dosadašnje iskustvo, ne vjerujemo da će biti veliki interes za posljednjim primjercima, osim možda u djelatnostima gdje je ovaj model bio popularan za shuttle prijevoz. Primjera radi, tokom 2022. godine u Njemačkoj je prodato tek 509 primjeraka.

(Biznis.ba)