zaštita bogatstva

Deset najboljih poreskih utočišta na svijetu

Autor: Biznis.ba
Deset najboljih poreskih utočišta na svijetu
Foto: Visual Capitalist

Pojedinci i korporacije koriste poreske oaze kako bi minimizovali svoje poresko opterećenje i zaštitili bogatstvo u jurisdikcijama s niskim ili nultim porezima.

Visual Capitalist donosi pregled prvih 10 zemalja s najvećim offshore finansijskim bogatstvom, prema podacima iz Atlasa offshore svijeta za 2022.

Šta je poreski raj?
Poreski raj nudi stranim preduzećima i pojedincima minimalnu ili nikakvu poresku obavezu, uz politički i ekonomski stabilno okruženje.

Entiteti mogu legalno koristiti poreske oaze za skladištenje novca zarađenog u inostranstvu, izbjegavajući veće poreze u SAD i drugim zemljama.

U tu svrhu kompanije često osnivaju fiktivnu korporaciju—korporaciju bez aktivnih poslovnih operacija ili značajnih sredstava u zemlji u kojoj se nalaze, prenosi Investitor me.

Hongkong je na vrhu liste sa preko 2,8 biliona dolara deponovanih u offshore bogatstvu. Teritorija se može pohvaliti snažnom bankarskom infrastrukturom i okruženjem pogodnim za poslovanje. Osim toga, njegov zakon za porez na dobit iz offshore-a omogućava offshore vlasnicima da plate 0% poreza na offshore prihod.

Ipak, ostaje da se vidi kako će najavljeno kinesko zatezanje pravila i čvršća kontrola nad regionom posebne administracije dugoročno uticati na offshore poreski tretman ove lokacije.

Nakon Hongkonga, Švicarska je domaćin najvećeg offshore finansijskog bogatstva u Evropi. Zemlja je dugo služila kao sigurno utočište za bogatstvo, posebno iz zapadnoevropskih zemalja.