Six Senses Residences

Dubai uskoro postaje 'dom' najviše stambene kule na svijetu

Autor: Biznis.ba
Dubai uskoro postaje 'dom' najviše stambene kule na svijetu
Foto: X

Dubai, poznat po najvišoj zgradi na svijetu – Burj Khalifa, uskoro će biti dom i najviše stambene kule na svijetu. Ovaj impozantni neboder koji je trenutno u izgradnji imat će 122 sprata i 251 ultra-luksuzni stan. Sa visinom od 517 metara, premašit će trenutno najviši stambeni neboder Central Park Tower u New Yorku koji se uzdiže do 474 metra.

Projekat nazvan Six Senses Residences Dubai Marina djelo je renomiranih firmi Woods Bagot i WSP Middle East. Dizajn zgrade karakteriše elegantan, zaobljen, stakleni toranj koji se sužava ka vrhu, uključujući terase i balkone. Pored standardnih stanova sa do četiri spavaće sobe, u ponudi su i “nebeske vile” na tri sprata površine do 1.310 kvadratnih metara, sa do pet spavaćih soba.

Foto: Select Group

Enterijer će krasiti visokokvalitetni uređaji i materijali, uz obilje staklenih površina koje nude spektakularne poglede na Dubai Marinu i šire. Iako cijena stanova još uvijek nije objavljena, očekuje se da će se mjeriti milionima dolara.

Foto: Select Group

Six Senses Residences Dubai Marina nije samo dom već i epicentar zdravlja i blagostanja, kako navodi investitor Select Group. Među impresivnim pogodnostima su najsavremeniji fitness centri, studija za virtualni biciklizam i boks, beskonačni bazen, ledene kupke, slana soba, razne vrste sauna, soba za liječenje zvukom, apartmani za masažu, bioskopi na otvorenom i zatvorenom, te klinika za podmlađivanje.

Foto: Select Group

Ovaj projekat je originalno osmišljen 2007. godine kao Pentominium Tower, ali je izgradnja prekinuta zbog globalne finansijske krize 2008. godine. Select Group je nedavno kupio nedovršenu zgradu za 100 miliona dolara, a trenutno je završeno 25% radova. Završetak je planiran za kraj 2028. godine, prenosi Bankar me.

I pored velikih poplava koje su nedavno zadesile Dubai zahvaljujući klimatskim promjenama, čini se da entuzijazam za masovnom izgradnjom u ovom regionu ne jenjava. Trenutno su u toku i drugi značajni projekti, uključujući kule automobilskih giganata Mercedes-Benz i Bugatti.