Pauza

Električni automobili bi smanjili emisiju CO2 za samo 0,4 posto

Autor: Biznis.ba
Električni automobili bi smanjili emisiju CO2 za samo 0,4 posto
Globalna emisija CO2 bi se smanjila za samo 0,4 posto ukoliko bi svi automobili u Evropi prešli na električni pogon preko noći, piše autoexpress.co.uk. Na evropskim cestama ima oko 300 miliona automobila od čega 800.000 potpuno električnih, no taj broj se povećava svake godine.

Međutim, govoreći na samitu Financial Times Future of the Car. predsjednik Evropskog udruženja automobilskih dobavljača Roberto Vavassori je kazao da električni automobili neće imati toliko značajan utjecaj na smanjenje emisije CO2 koliko se misli.

“Evropa je odgovorna za 10 posto svjetske emisije CO2, dok Kina, SAD i Indija proizvode 66 posto. Znamo da se 7 posto globalne emisije CO2 odnosi na laka vozila, a ako bi ona postala električna u cijeloj Evropi tokom noći, svake godine bismo proizvodili 0,7 posto manje CO2 na globalnom nivou”, izjavio je Vavassori, prenosi Klix.

Ipak, prava brojka bi bila manja zbog upotrebe fosilnih goriva izvan autoindustije.

“Još uvijek nam treba električna energija dobijena od fosilnih goriva, tako da ova brojka pada na 0,4 posto. Da li smo svjesni ovog konteksta?”, dodao je Vavassori.

Transport, stvaranje električne energije i industrija su tri najveća “proizvođača” emisije CO2.

Biznis.ba