podsticaj

Elon Musk dobit će 56 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Elon Musk dobit će 56 milijardi dolara
Foto: Elon Musk

Dioničaru Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu 56 milijardi dolara na ime plata i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo vođstvo i kao podsticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacionih paketa u američkoj korporativnoj historiji.

Također, dioničari Tesle odobrili su preseljenje kompanije iz Delavera u Teksas, a ponovno su u Upravni odbor izabrali i Muskovog brata Kimbala te sina medijskog mogula Rupert Murdoch Jamesa izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini.

Ujedno su povećali nivo svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana te da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina.

“Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu nego započinjemo novu knjigu”, izjavio je Musk na pozornici za vrijeme skupštine.

Dobio većinu glasova
Odluku o plati i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, što naglašava potporu koju Musk uživa od malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki obožavaoci tog milijardera, prenosi Investitor me.

Prijedlog o velikom kompenzacijskom paketu prošao je uprkos protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i kompanija posrednika, no Musk bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri sudiju iz Delavera koji je u januaru poništio taj paket, opisavši ga “neshvatljivim”, a mogao bi se suočiti i s novim tužbama u vezi te isplate.

Zeleno svjetlo dioničara za isplatu ogromne plate služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost kompanije. Naime, u januaru je Musk zaprijetio da će raditi proizvode s vještačkom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu.

Musk je preusmjerio fokus kompanije na robotaksije, odlažući proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište.

Cijena Tesline dionice pala je oko 60 odati u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pažnja podijeljena između Tesle i drugih kompanija koje vodi.