Pauza

Epska priča: Kroz drevne gradove antičke historije

Autor: Biznis.ba

Najmoćniji carevi antičke historije podigli su svoje utvrde i gradove duž starih egejskih trgovačkih puteva na kojima su se dogodile najznačajnije historijske promjene.

Tajanstvena prošlost ovih vremena smještena je uz plaže okružene maslinovim poljima na turskom dijelu Egejskog mora, poznatijem kao „turska obala sreće“. Ukoliko ste se zasitili klasičnih destinacija i ljubitelj ste prastarih mjesta, mistike i historije, kolijevka civilizacije čeka na vas: od nekadašnjih prijestolnica kulture prepunih hramova, grobnica, impresivnih kazališta, nimfeja i fontana do mitskihgradova čije su tajne do danas nepoznate. Šetnja ovim mjestima odvest će vas hiljadama godina unazad...

Troja, grad viteštva i ljubavi

Smješten u selu Tevfikiye u Çanakkaleu, drevni grad Troja jedan je od najvažnijih drevnih gradova na svijetu i među najintrigantnijim odredištima ovog dijela svijeta.  Sa devet arheoloških slojeva i 3.000-godišnjom historijom, Troja je 1998. godine uvrštena na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Ovo drevno nalazište je ujedno i prva stanica na Enejevom putu, prvom i jedinom kulturnom putu Vijeća Evrope. Izvanredni muzej Troje, nagrađen najprestižnijim evropskim muzejskim nagradama, sadrži zbirku artefakata i nalaza sa regionalnih arheoloških iskopavanja. U istoimenoj pokrajini, 80 kilometara dalje, nalazi se drevni grad Asos smješten na vrhu brda odakle se pruža pogled na more. U Asosu se nalazi hram Atine, na najvišoj tački grada, a ispod njega se prostire amfiteatar sa 5.000 mjesta. U ovom drevnom gradu je i agora, gimnazija i pozorište. Jedan od najpoznatijih stanovnika Asosa je Aristotel koji je ovdje osnovao čuvenu filozofsku školu prije nego je otputovao u Mađarsku kako bi podučavao Aleksandra Velikog.

Efes, antički biser

U bilo kojoj priči vezanoj za drevne gradove turske egejske obale nezaobilazan je drevni Efes koji svake godine pohodi hiljade turista. Efes, koji je u helenističkom i rimskom periodu važio za jednog od najvećih lučkih gradova svog vremena, od 2015. godine smješten je na listu UNESCO-a. Koliko su bogate bile porodice koje su živjele u „zlatno vrijeme“ Efesa i način na koji su živjele najbolje pokazuju sačuvani ostaci biblioteke Celsus s kapacitetom od 30.000 posjetilaca, antičko pozorište, kapija Mazeja i Mitridata, Hadrijanov hram te Artemidin hram - jedno od sedam čuda antičkog svijeta. U Efesu se nalazi i kuća Djevice Marije, grob Svetog Jovana i Pećina sedam spavača. Bergama, u Izmiru, je još jedan drevni grad na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Važan centar tokom helenističkog, rimskog i vizantijskog perioda, Bergama je dom jedne od sedam značajnih crkava spomenutih u Knjizi Otkrivenja. Strukture u Pergamonu koje su preživjele do danas su Atenin hram, Trajaneum i Pergamska biblioteka. Šetnja od Gornje Akropole do modernog grada Bergame pruža panoramski pogled na cijeli grad sa brda. Danas poznat kao “Crvena bazilika”, Serapisov hram je također još jedan „biser“ Bergame.

Toplice

Uz poznate antičke gradove na obali Egejskog mora, mnoga antička naselja nalaze se u unutrašnjosti regije. Među njima je grad Aizanoi u Kutahyi i drevni grad Sarda u Denizliju, oba na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Još jedan izvanredan spomenik u Denizliju je antički grad Hierapolis, koji je, zajedno sa sedrenom Pamukkale, 1988. godine dodat na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao kulturno i prirodno nasljeđe. U Burduru, na putu za Aydın, smještena je Afrodizija koja je ime dobila po Afroditi, a 2017. uvrštena je na UNESCO listu. Mugla je mjesto gdje završava Egejsko more i počinje Mediteran. I u ovoj regiji su ruševine koje vraćaju 8.000 godina u prošlost. U Mugli su drevni gradovi Kaunos, Knidos i Tlos dok su Xanthos i Letoon na UNESCO listi. U Ksantosu, nekadašnjoj prestonici Likije, su likijski grobni spomenici iz vremena antike. Na putu do Datçe, mirnog grada u Mugli, možete posjetiti drevni grad Knidos, smješten na ušću Egejskog u Sredozemno more. U Knidosu, gradu kulture i umjetnosti i nekad važnom trgovačkom centru, možete promatrati gdje se Egejsko more i Mediteran susreću sa mjesta veličanstvenog gradskog pozorišta i prigrliti čaroliju ove jedinstvene geografije u kojoj je ispisana historija.

(Biznis.ba)