smartasset

Evo kolika plata je potrebna za pristojan život u New Yorku

Autor: Biznis.ba
Evo kolika plata je potrebna za pristojan život u New Yorku
Foto: Unsplash

Grad New York zahtijeva najveću platu potrebnu za ugodan život samca nego u bilo koji drugi veliki grad u Sjedinjenim Državama, prema studiji koju je sproveo SmartAsset.

Studija se bavila platom prije oporezivanja koja je potrebna za ugodan život u 99 američkih gradova koristeći “budžet 50/30/20”.

„Budžet 50/30/20 podrazumijeva da se za održivi komfor 50% vaše plate izdvaja za osnovne potrebe, kao što su stanovanje, namirnice i prevoz; 30% prema željama poput zabave i hobija; i 20% za otplatu duga, štednju ili ulaganje,” napisala je Jaclyn DeJohn iz SmartAsset-a.

Jedna odrasla osoba koja živi u New Yorku, prema nalazima studije, trebalo bi da zaradi tačno 138.570 dolara godišnje da bi živjela pristojno, prema studiji, prenosi Investitor me. To je jednako satnici od 66,62 dolara.

Kako biste pokrili troškove samo potrepština kao samac u New Yorku, trebalo bi da zaradite oko 70.000 dolara, prema SmartAssetu.

Prema studiji, porodici od dvoje odraslih sa dvoje dece potrebno je zajedno 318.406 dolara godišnje, da bi udobno živjela u New Yorku.