Nisu u pitanju kriptovalute

Evo u šta ulažu bogataši

Autor: Biznis.ba
Evo u šta ulažu bogataši
Foto: Pexels

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugčaije od portfelja prosječnog investitora.

- Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001 posto najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 miliona dolara dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura, preduzeća za upravljanje bogatstvom za ultra bogate pojedince sa visokom neto vrijednošću.

Globalno, populacija centimilionera iznosi oko 28.420 pojedinaca i uglavnom su koncentrisani u New Yorku, oblasti zaliva, Los Andelesu, Londonu i Pekingu, pokazuju podaci VRISE-a, piše CNBC.

- Ovi gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, živahne preduzetničke ekosisteme i unosna tržišta nekretnina, što ih čini atraktivnim destinacijama za ultra bogate -, rekao je Teng za CNBC.

A ova demografija koja "epitomizira ekstremno bogatstvo" je selektivna kada su u pitanju investicije - rekao je Teng.

- Oni danas ne ulažu u bogaćenje, brze stvari, nelikvidne stvari. Na primjer, to znači da oni zapravo ne rade sa akcijama kojima se javno trguje - rekao je Salvatore Bušemi, izvršni direktor Dandrev Partners, privatne porodične investicione kancelarije.

- Oni zapravo čak i ne ulažu u kriptovalute, vjerovali ili ne - rekao je Bušemi za CNBC.

- Ono što traže je da sačuvaju svoje naslijeđe i svoje bogatstvo- istako je on.

Nekretnine

Kao rezultat toga, portfelji centimilionera često sadrže "veoma jake, stabilne nekretnine."

- Ovi bogati pojedinci gravitiraju prema nekretninama klase A ili imovini investicionog nivoa koja je obično izgrađena u posljednjih 15 godina. Osnivač i predsjednik Tiger 21, mreže preduzetnika i investitora sa izuzetno visokim neto vrijednostima - rekao je Bušemi za CNBCi dodao da investicije u nekretnine obično predstavljaju 27 posto portfelja ovih pojedinaca.

Pojedinci sa takvim bogatstvom uglavnom imaju novac kojim upravljaju porodične kancelarije, koje se bave svim poslovima, uključujući i njihovim nasledstvom, računima za domaćinstvo, kreditnim karticama, neposrednim porodicnim troškovima, itd - rekao je Andrew Amoils, analitičar globalne obavještajne kompanije za bogatstvo Nev World Wealth.

- Ove porodicne kancelarije često imaju fondacije za dobrotvorne organizacije i ogranke rizičnog kapitala koji ulažu u startup sa visokim rastom - rekao je Amoils.

Broj porodičnih kancelarija u svijetu se utrostručio od 2019. godine, premamivši 4.500 prošle godine sa procijenjenom ukupnom imovinom od 6 biliona dolara.

Alternativne investicije

Pojedinci ultra visoke neto vrijednosti takođe istražuju potencijalnu kupovinu udjela u profesionalnim sportskim timovima - rekao je Bušemi.

- Veoma mala grupa ima mogućnost da uđe u klubove i za to je potrebno mnogo više od novca - rekao je on.

- Ekskluzivnost je glavna privlačnost, jer ovi bogati pojedinci žele da se druže sa ljudima sličnog statusa - objasnio je Bušemi.

- Posjedovanje udjela u sportskom timu je način da ti pojedinci legitimišu svoj status - rekao je on i dodao "daju vam vitešku titulu u Sjedinjenim Državama kada kupite NFL tim".

Teng iz VRISE-a je takođe primetio da 0,001% pojedinaca obraća više pažnje na fiksni prihod, privatne kredite i alternativne investicije. On je rekao da privatni krediti dobijaju na snazi jer investitori traže izvore prinosa van konvencionalnih tržišta.

- Ovaj trend odražava rastući apetit za netradicionalnom imovinom koja nudi jedinstvene profile rizika i prinosa - rekao je Teng, napominjući da alternativne investicije uključuju rizični kapital, privatni kapital i realnu imovinu.