Pauza

Facebook prešao vrijednost od bilion dolara

Autor: Biznis.ba
Facebook prešao vrijednost od bilion dolara

Facebook je prešao tržišnu vrijednost od bilion dolara nakon što je savezni sudija u Washingtonu odbacio tužbu 48 advokata američkih država i teritorija optužujući ga za monopolističko ponašanje.

Podnesena u decembru 2020. godine uz veliku medijsku pompu, tužba je teretila Marka Zuckerberga da ima monopol nad uslugama Personal Social Network (PSN) i da se uključuje u "sistematsku strategiju" za uklanjanje konkurencije, kupujući aplikacije poput Instagrama i WhatsAppa i onemogućavajući potencijalnim rivalima pristup svojoj platformi.

Američki okružni sudija James Boasberg odbacio je tužbu u ponedjeljak, objasnivši presudu na 53 stranice da navodni monopol Facebooka nije precizno kvantificiran, dok se nekoliko konkretnih odbijanja pristupa, koja bi mogla potpasti pod monopolističko ponašanje, dogodilo 2013. godine, mimo statuta ograničenja.

Facebook dionice su narasle prilikom najave presude, zatvarajući se na 355,64 dolara po dionici. Sama kompanija je prvi put dostigla tržišnu vrijednost od bilion dolara.

Državna advokatica u New Yorku Letitia James tvrdila je da je Facebook "iskoristio svoju monopolsku moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika." Pridružilo joj se 47 kolega iz 45 američkih država, Distrikta Columbia i teritorije Guama.

Biznis.ba