Pauza

Festival mladosti i ljepote: U nedjelju skokovi sa Starog mosta

Autor: Biznis.ba
Festival mladosti i ljepote: U nedjelju skokovi sa Starog mosta
Na Starom mostu će u nedjelju popodne (od 16:00 sati) ponovo biti živo. Posljednja julska nedjelja tradicionalno je rezervisana za Skokove sa Starog mosta, ovog puta 452. na kojim će nastupiti više desetina takmičara iz zemalja regiona.

Organizator je i ove godine Klub skakača u vodu Mostari, a manifestaciju će pomoći PU Mostar, Klub kajakaša Mostar, mostarski ronioci i spasioci, Vatrogasna brigade, te članovi Kluba skakača. Sponzori su Turistička zajednica HNK-a, Grad Mostar, Sportski savez  Grada, Fortuna Tours, Securitas i Sarajevo osiguranje, koje će brinuti o skakačima. O konačnom broju skakača organizatori danas nisu mogli govoriti, jer svi oni prethodno moraju proći ljekarski pregled. Stručni žiri činit će predsjednik Emir Balić, te legendarni skakači Deda Pašić, Alica Jakirović koji je i ovog puta dizajnirao plakat i pehar namijenjen pobjedniku, te Semir Drocić i njegov imenjak Kazazić.

Emir Balić i ovog puta govorio je o mostarskoj lasti, čuvenom skoku koji znaju izvesti samo Mostarci. I upravo iz tog razloga oni su skoro svaki put na pobjedničkom postolju.

- Žao mi je što se gradom pronosi priča da se domaćini protežiraju, odnosno da stranci nemaju šanse. Lasta je skok još iz vremena Evlije Čelebije, koji je u zapisu o Mostaru naveo da djeca i omladina s luka skaču poput lastavice. Ocjenjuje se, naravno, i upad u vodu. Što je već štrap, ocjene su bolje. Dok sam skakao, još dok bih izranjao iz vode, štrap bi padao po meni. Ovo je tradicija koju moramo njegovati, kao što u Sinju njeguju njihovu Alku, kazao je Balić.

Deda Pašić također je konstatovao da se u Klubu trude spriječiti da skokovi i stilovi odu u zaborav.

- Trudimo se. Danas je teže, jer su nekad plaže na Neretvi bile pune. Danas svako sjedne u auto i ode na more. Napravili smo ranije i male skakaonice, ali one nažalost danas zjape, upozorio je Pašić.

skokovi-mostar-2018-2

Glasnogovornik Saša Oručević napomenuo je da se ove godine očekuju nastupi nekoliko mladih debitanata, dok su Lorens Listo i predsjednik Kluba Semir Drljević – Lovac govorili o dronovima iznad mosta i opasnosti od istih.

- Kad se skače na glavu, skakaču je potrebna grobna tišina. Zbog toga postoji mogućnost da se skokovi prekinu, dok se ne sklone dronovi iznad mosta. Ovo je tradicija i poštujući razvoj tehnologije, ipak je potrebno i razumijevanje i strpljenje. Morate znati da je lasta jedan od najtežih skokova i da svaki put kad se izvodi može biti kobna, kazao je Listo.

Drljević je napomenuo da su dronovi u blizini mosta posljednjih godina tri puta padali i da su svaki put mogli biti kobni za slučajne prolaznike. Kazao je i kako je mostarska publika kulturna i solidarna, što su prepoznali i Red bull skakači. Pozvao je mlade ljude da u nedjelju dođu na Stari most, jer su Skokovi bili i ostali festival mladosti i ljepote.

- I danas je na neki način ovo lokalna manifestacija. Skokove njeguje sedam-osam mahala uz Neretvu. Nekad su ovdje padale granate, ali se i tad skakalo. I nije se proglašavao pobjednik, jer su svi bili pobjednici. Stoga, uživajmo – ostavimo makar na Skokovima politiku po strani, rekao je, pa dodao:

- Skokove je najteže organizovati u izbornoj godini, jer tad marketinške agencije prednost daju skupovima gdje će se pojaviti kandidati. Naši kandidati su skakači, oni će stajati na Starom mostu.

Biznis.ba