Pauza

Fiat Chrysler ponudio spajanje Renaultu

Autor: Biznis.ba
Fiat Chrysler ponudio spajanje Renaultu
Italijanski proizvođač automobila Fiat Chrysler objavio je da je francuskom Renaultu dao prijedlog o spajanju na principu 50-50.

Ako bude prihvaćen, sporazum bi stvorio jednu od najvećih svjetskih auto kompanija na tri kontinenta.

Iz Fiat Chryslera je u ponedjeljak potvrđeno da su održali razgovore o spajanju s francuskim proizvođačem automobila Renault, te da su napravili "transformativni" prijedlog za spajanje dviju tvrtki.

Predloženi sporazum, kojim bi bila stvorena treća po veličini automobilska grupacija, dolazi u vrijeme kad su proizvođači automobila u cijelom svijetu suočeni s pritiskom da se konsolidiraju zbog izazova koje postavlja elektrifikacija, oštriji propisi o emisijama i inicijativa za razvijanje povezanih i autonomnih vozila.

U saopćenju, italijanski proizvođač automobila izjavio je da bi udružena kompanija bila 50 posto u vlasništvu FCA dioničara, a 50 posto u vlasništvu dioničara Renaulta.

Iz Renaulta, koji je trenutno u partnerstvu s japanskim Nissanom, potvrđeno je da će se njihova uprava sastati u ponedjeljak kako bi proučili ponudu. Francuska vlada je podržala potencijalno spajanje.

Fiat Chrysler portfolio uključuje Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Maserati, Lancia, Chrysler, Dodge i druge brendove.

Francusko-japanski Renault-Nissan-Mitsubishi savez uključuje ukupno 10 brendova, među kojima su Infiniti, Dacia i Lada.

Iz Fiat Chryslera je istaknuto da spajanje ne bi dovelo do zatvaranja bilo čijih proizvodnih pogona, prenosi DW.

Biznis.ba