Pauza

Ford napravio kućicu za pse koja štiti od buke vatrometa

Autor: Biznis.ba
Ford napravio kućicu za pse koja štiti od buke vatrometa
Mnogi psi i ostali kućni ljubimci plaše se vatrometa, i to s razlogom. Zbog njihovog osetljivog sluha pucanje vatrometa se u njihovim ušima pretvara u kakofoniju zvukova.

Ford, međutim, može da im omogući malo olakšanja. Kompanija je izgradila kućicu za pse koja koristi noise-cancelling tehnologiju kako bi smanjila agoniju kod pasa tokom vatrometa.

Kao i tehnologija kod nekih slušalica i Fordovog Edge SUV, kućica detektuje eksplozije mikrofonom i neutrališe ih puštanjem frekvencija koje ublažavaju zvukove ili ih potpuno eliminišu.

Tijelo kućice sadrži zvučnu izolaciju panela od plute, antivibracionu zaštitu i čak zvučno izolovanu ventilaciju, dok automatska vrata pomažu vašem ljubimcu da se brzo sklone.

Ovo je samo prototip („za sada“, poručuju iz Forda), i nije baš u domenu stručnjaka automobila. Čak i tako, lako je vidjeti da ovako nešto postane stvaran proizvod u budućnosti.

Vlasnici rutinski moraju da izađu na ulicu kako bi poštedjeli sluh svojih pasa, posebno u zemljama gdje je vatromet redovan dio prazničnih proslava. Sa Fordovim pronalaskom, možda biste mogli da ubjedite svog ljubimca da odrema dok uživate u spektaklu.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3Kc9xzuWP5Q[/embed]

Biznis.ba / NN