Pauza

Gdje se BiH nalazi na mapi gostoprimstva u Evropi?

Autor: Biznis.ba
Gdje se BiH nalazi na mapi gostoprimstva u Evropi?
Foto: Sarajevo/Ilustracija

Interesantna mapa počela je da se dijeli društvenim mrežama i upravo ona prikazuje koja je vjerovatnoća da kao gost budete ponuđeni hranom u određenim zemljama Evrope.

"Hoćete li dobiti hranu kao gost u nečijoj kući?", navedeno je uz mapu a zemlje su predstavljene različitim bojama.

Tamnoplava označava mjesta gdje hranu dobijete skoro uvijek, svjetloplava pokazuje zemlje u kojima će vas često počastiti hranom, dok narandžasta prikazuje zemlje u kojima nije očekivano da vam daju hranu.

Jasno je da crvena boja označava zemlje u kojima vam skoro nikada neće ponuditi ništa.

Ono što se može primjetiti je to da se zemlje Mediterana ističu u gostoprimstvu i iste su obojene tamnoplavom nijansom. I sami znate da ćete u ovim zemljama kao gost uvijek biti ponuđeni kako hranom, tako i pićem.

Zanimljivo da naša zemlja spada u ovu kategoriju, barem prema ovoj mapi.

Kada pogledate malo bolje istoimenu mapu, vidjećete da što idete sjevernije, vjerovatnoža za ponuđenim obrokom polako "blijedi", odnosno, smanjuje se.

Tako u južnom dijelu Francuske i na sjeveru Italije, u Sloveniji, potom zemljama istočne Evrope vi sigurno bivate ponuđeni obrokom. Dalje, u južnom dijelu Njemačke, Austriji, Švicarskoj i dijelu Velike Britanije rijetko ćete dobiti hranu.

Sjever Njemačke, Holandija, ali i Skandinavske zemlje označene su crvenom bojom što znači da u ovim zemljama skoro nikad nećete kao gost biti ponuđeni hranom.