Čak i e-cigarete

Grad u SAD-u zabranio prodaju cigareta i duhana svima rođenima u 21. stoljeću

Autor: Biznis.ba
Grad u SAD-u zabranio prodaju cigareta i duhana svima rođenima u 21. stoljeću
Foto: Unsplash

Grad Brookline u saveznoj državi Massachusetts zabranio je prodaju cigareta, duhana i duhanskih proizvoda svim osobama koje su rođene u 21. stoljeću. Riječ je o lokalnom propisu koji bi mogao poslužiti kao model za druge gradove koji žele da njihovi stanovnici manje puše cigarete.

Brookline je prvi grad u SAD-u koji je donio uredbu takve vrste još 2020., a prošle sedmice ju je potvrdio najviši sud Massachusettsa, što je otvorilo mogućnost i da drugi gradovi uvedu slične zabrane, prenosi Index hr.

Pravilo koje zabranjuje prodaju duhana svima rođenima od 1. januara 2000. godine, stupilo je na snagu 2021. Prema zakonu Massachusettsa, koji je potpisao bivši republikanski guverner Charlie Baker 2018., svima mlađima od 21 godinu je u toj saveznoj državi već zabranjeno kupovati duhanske proizvode. To se odnosi na cigarete, cigare, ali i e-cigarete.

Pristalice uredbe zabrane prodaje duhana mladima u Brooklineu smatraju da državni zakon priznaje ovlasti lokalnih zajednica da donesu vlastite mjere za ograničavanje prodaje štetnih proizvoda.

Kritičari propisa iz Brooklinea, uključujući vlasnike trgovina kojima je prodaja duhanskih proizvoda znatan dio prihoda, ne slažu se sa zabranom.

Oni tvrde da je doneseni propis u suprotnosti s državnim zakonom iz 2018. koji dopušta stariji od 21 godinu da kupuju duhanske proizvode. Navode da bi zbog gradskog propisa jedan dio odraslih osoba mogao kupiti cigarete, a drugi ne bi.

Izvršni direktor Udruženja prodavača Novoj Engleskoj Peter Brennan kaže da će se njegova udruženja vjerovatno žaliti na odluku Vrhovnog suda SAD-a koji je stao na stranu gradske uprave. Brennan je primijetio da je zakon usmjeren samo na duhan, ali ne i na marihuanu, za koju vrijede ista pravila kao i dosad.

"Pitanje je kako još možemo demonizirati te proizvode", kazao je Brennan o duhanu te dodao da je ovdje riječ samo o tome da Brookline "bude po nečemu prvi u SAD-u".

John Hearst, šef Udruženja trgovaca na malo Massachusettsa, također je protiv odluke o zabrani prodaje duhana. "To bi moglo dovesti do mješavine niza pravila, a to nema smisla za trgovinu", izjavio je za ABC.