dok se obim posla povećava

Hrvati su na poslu prosječno produktivni manje od šest sati dnevno

Autor: Biznis.ba
Hrvati su na poslu prosječno produktivni manje od šest sati dnevno
Foto: Ilustracija

Zbog sve većeg obima posla, porasta količine informacija i zahtjevnosti radnih zadataka, produktivnost na radnom mjestu danas je jedna od glavnih tema na tržištu rada. 

Je li tačna tvrdnja da smo u danu produktivni svega četiri do pet sati, pokušao je saznati MojPosao portal u istraživanju provedenom na preko 800 ispitanika.Nešto manje od polovice ispitanika, odnosno 47 posto, priznalo je kako su na poslu najčešće produktivni manje od šest sati u danu, 37 posto je izjavilo da im produktivnost traje šest do osam sati dnevno, a čak 16 posto ispitanika produktivno je i više od osam sati.

Najviše vremena tokom dana zaposlenicima odlazi na druženje s kolegama, u prosjeku 43 minute, zatim na surfanje internetom 29 minuta te dopisivanje s prijateljima i obitelji za što potroše 21 minutu.

Druženje s kolegama, uprkos uvriježenom mišljenju, ne odvija se vani, po kafićima barem ne u većini slučajeva. Tek svaki četvrti ispitanik, tačnije njih 24 posto, s kolegama odlazi na kafu.

Nadalje, 63 posto istaknulo je kako aktivnosti nevezane za posao ne utječu na njihovu produktivnost.

Svaki četvrti ispitanik (26 posto) naveo je kako takve aktivnosti povećavaju njihovu produktivnost, dok ih je 11 posto priznalo da im takve “smetnje” smanjuju produktivnost tokom radnog dana.

Rast produktivnosti, ističe se u priopćenju, poslodavci bi kod ispitanika mogli postići višim platama (69 posto) ili zanimljivijim radnim zadacima (45 posto).