Pauza

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona zahvaljujući kineskom tržištu

Autor: Biznis.ba
Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona zahvaljujući kineskom tržištu

Kineski telekomunikacijski div Huawei Technologies ptretekao je Samsung kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu 2020., sudeći po izvještaju istraživačke firme Canalys.

- To je prvi put u devet godina da jedna kompanija izuzev Applea ili Samsunga dominira svjetskim tržištem, saopćio je Canalys u četvrtak.

Kompanije se još suočava s trgovinskim sankcijama Sjedinjenih Država i zabilježila je pad isporuka u inostranstvo za 27 posto u drugom kvartalu, navodi Canalys. Njena dominacija na kineskom tržištu dovela je, međutim, do rasta domaćih isporuka za osam posto.

Zahvaljujući kineskom relativno brzom oporavku od pandemije, Huawei sada prodaje više od 70 posto svojih mobitela na domaćem tzržištu.

Iako je firma sa sjedištem u Shenzhenu objavila pad prodaja od pet posto u odnosu na isti kvartal u prošloj godini, njen južnokorejski konkurent Samsung zabilježio je mnogo dramatičniji pad prodaje od 30 posto, zahvaljujući prekidima snabdijevanja na ključnim tržištima kaao što su SAD, Evropa i Brazil.

Huawei je isporučio 55,8 miliona aparata u drugom kvartalu, saopćio je Canalys, dok je Samsung isporučio 53,7 miliona.

- To je izuzetan rezultat koji je predvidjelo svega nekoliko ljudi prije godinu dana. Da nije bilo COVID-19, ovo se ne bi desilo - izjavio je visoki analitičar Canalysa Ben Stanton, prenosi dpa.

Biznis.ba / FENA