Virtuelni bullying

Istraživanje pokazalo da se djeca međusobno zlostavljaju zbog izgleda svojih likova u igrama

Autor: Biznis.ba
Istraživanje pokazalo da se djeca međusobno zlostavljaju zbog izgleda svojih likova u igrama
Foto: Unsplash

Prema rezultatima jednog istraživanja u Norveškoj, nereguliranost u dizajnu videoigara postaje sve veći problem za mlade naraštaje gamera koji bivaju zlostavljani ako ne troše novac na F2P igre.

Nekad su djeca doživljavala vršnjačko zlostavljanje zbog odjeće koju nose u stvarnosti, a sada se takav bullying proširio i na virtuelni svijet. Pokazuju to rezultati norveškog istraživanja sprovedenog među gamerima u dobi između 10 i 15 godina, koji otkrivaju da se djeca međusobno prozivaju siromašnima ako svojim likovima u igri ne kupuju kozmetičke predmete, tj. ne troše novac na mikrotransakcije.

Istraživanje je isto tako pokazalo da se djeca osjećaju izolirano ako ne igraju igre u multiplayeru. Kako je jedan 13-godišnjak objasnio: "Ako ne igrate igre ni s kim, skoro da nemate ni o čemu pričati u školi."

Istraživači navode kako su današnje igre sve češće dizajnirane tako da budu manipulativne kroz četiri kategorije: vizualnim dizajnom, nejasnim navođenjem, iskorištavanjem nestrpljivosti i mehanizmima kockanja.

U istraživanju se zaključuje kako je jako teško regulisati takve stvari jer su videoigre globalno dostupne i regulacije na pojedinačnim tržištima, npr. zabrana mikrotransakcija u FIFA /FC igrama u Belgiji, nisu nešto što može donijeti promjeni.