Pauza

Iz SEAT-a stiže šest novih elektrificiranih modela

Autor: Biznis.ba
Iz SEAT-a stiže šest novih elektrificiranih modela
Radi se o novim električnim i plug-in hibridnim modelima, a prvi od njih će biti električna verzija gradskog modela Mii te produkcijska verzija el-Born koncepta predstavljenog na nedavno održanom Sajmu automobila u Ženevi. Sljedeća generacija Leona i Tarraca također dolaze i u plug-in hibridnim verzijama.

"SEAT sada ima jasniju ulogu u Volkswagen Grupi i zahvaljujući rezultatima, zaslužili smo novu platfornu za električna vozila. SEAT Technical Centre će prvi put razviti platformu koju bi mogli koristiti drugi brendovi širom svijeta", izjavio je direktor SEAT-a Luca de Meo.

Novi modeli će koristiti modularnu platformu koja će biti manja verzija Volkswagenove MEB platforme (Modular Electric Drive Toolkit). Bit će ovo prvi put da španski brend sarađuje s Volkswagenom na jednom ovakvom programu.

SEAT-ova vizija projekta će biti razvoj pristupačnih električnih vozila s osnovnom cijenom nižom od 22.000 eura.

"SEAT je ključni kamen temeljac za budućnost Volkswagen Grupe. To je uspješan i važan igrač zahvaljujući bliskoj saradnji, sinergijama, zajedničkoj tehnologiji i razvoju proizvoda u Grupi. Mala platforma za električna vozila je sjajna ilustracija toga. Omogućava nam da realizujemo prvo električnov vozilo posebno dizajnirano za gradsku vožnju koje će biti jeftinije od 20.000 eura", rekao je direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess.

SEAT-ova strategija uključuje i produkcijsku verziju nedavno predstavljenog koncepta Minimo, kao i električnog SEAT eXS skutera.

Biznis.ba