Pauza

Japanci hladnoćom protiv drijemanja na poslu

Autor: Biznis.ba
Japanci hladnoćom protiv drijemanja na poslu

Japanci su poznati po svojoj radnoj disciplini koja ih čak i ubija (fenomen karoshi), no najnovija ideja jednog od najvećih proizvođača klima uređaja, Daikin Industries, više je nego bizarna.

Kako bi riješili problem pospanosti koji se kod njihovih radnika pojavljivao nakon ručka, u toj su kompaniji sproveli eksperiment u kojem su snizili temperaturu u prostoriji za nekoliko stepeni. Hladnoća se, naravno, pokazala vrlo djelotvornom u razbuđivanju radnika. Tako se rodila ideja o saradnji s japanskom IT tvrtkom NEC Corporation.

NEC bi navodno trebalo da kreira sistem koji bi pratio aktivnosti radnika i detektovao kada im se počne drijemati, a tada bi se aktivirao Daikinov uređaj koji bi u smjeru umornog radnika nekoliko minuta izduvavao hladan vazduh i tako ga razbudio. Ovaj bi izum trebao biti gotov do 2020. godine te bi ga nudili kompanijama kao mehanizam za poboljšavanje učinkovitosti radnika, piše Wall Street Journal.

Sve to zvuči poprilično neugodno, a nadzor radnika podsjeća na Orwellov distopijski roman "1984."

Brojna stručna istraživanja pokazuju kako je spavanje tokom dana vrlo zdravo za organizam, te da korisno djeluje na koncentraciju i produkivnost. Neke kompanije, poput Googlea, za razliku od marljivih Japanaca, u svoje kancelarijeuvode i posebne prostorije u kojima se radnici mogu odmoriti tokom radnog vremena ako to žele.

Biznis.ba