Pauza

Jeff Bezos kupio najskuplje imanje u Los Angelesu za čak 165 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Jeff Bezos kupio najskuplje imanje u Los Angelesu za čak 165 miliona dolara
Riječ je o imanju Warner Estate koje se prostire na devet hektara na Beverly Hillsu.

Warner Estate dizajniran je 1930-ih za Jacka Warnera, bivšeg predsjednika Warner Brosa. Vila se gradila desetak godina, a pored ogromne terase i kuće za goste, ima teniski i golf teren.

Geffen je poznato imanje kupio 1990. godine za 47,5 miliona dolara, što je tada bila rekordna cijena kuće u okolini Los Angelesa. Međutim, cijena vile dvostruko je skočila kroz protekle tri decenije.

Foto: Screenshot Foto: Screenshot

Međutim, vrtoglava cifra luksuznog imanja čini tek osam posto Bezosovog bogatstva koje se trenutno procjenjuje na 131,9 milijardi dolara.

Bezos je potrošio oko 80 miliona dolara na nekoliko stanova u New Yorku ranije ove godine, tako da nije jasno gdje planira stalno boraviti, a šta je od ovih nekretnina kupio u druge svrhe. Inače, on ima kuće i stanove širom svijeta.

Kako piše Verge, Bezosovo bogatstvo pravi je primjer današnjeg velikog jaza između bogatih i siromašnih na svijetu. Dok se jedni bore preživjeti mjsec, drugi u roku od 30 dana mogu kupiti avion ili čak ostrvo.

Prema nedavnom izvještaju Oxfama, 26 najbogatijih milijardera danas posjeduju onoliko sredstava koliko i 3,8 milijardi ljudi koji čine najsiromašniju polovinu populacije na Zemlji.

Biznis.ba