Nedolično ponašanje

JPMorgan Chase kažnjen sa 350 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
JPMorgan Chase kažnjen sa 350 miliona dolara
Foto: Ilustracija

Regulatorna tijela američkih banaka kaznila su JPMorgan Chase sa 348,2 miliona dolara zbog neadekvatnog programa praćenja trgovinskih aktivnosti firmi i klijenata i lošeg ponašanja na tržištu.

Fed je novčano kaznio banku zajedno sa Kancelarijom kontrolora valute (OCC) navodeći da se nedolično ponašanje dogodilo između 2014. i 2023. godine. Odvojeno, OCC je saopćio da JPMorgan nije uspio da pravilno prati milijarde dolara transakcija u najmanje 30 globalnih trgovanja, javlja Reuters.

Banka je saopćila da je sama identifikovala problem i da radi na njegovom rješavanju, kao i da ne očekuje bilo kakav poremećaj u postojećim uslugama za klijente. Pored toga, nije bilo dokaza o nedoličnom ponašanju zaposlenih ili šteti klijentima ili širem tržištu.

JPMorgan je u februaru otkrio da očekuje da će platiti oko 350 miliona dolara građanskih kazni za prijavljivanje nepotpunih podataka o trgovanju platformama za nadzor. Tada je saopšteno da je banka u „naprednim pregovorima“ sa trećim neimenovanim regulatorom koji možda neće rezultirati rješenjem.

Nagodba objavljena u četvrtak predstavlja drugu veliki kaznu u posljednih nekoliko godina za banku zbog njenog upravljanja podacima. U 2021. godini JPMorgan je pristao da plati 200 miliona dolara za namirenje građanskih tužbi od dva druga regulatora zbog propusta u vođenju evidencije.