milijarder

Ključni savjet Warrena Buffetta za mlade koji traže posao: Ne razmišljajte o novcu

Autor: Biznis.ba
Ključni savjet Warrena Buffetta za mlade koji traže posao: Ne razmišljajte o novcu
Foto: X.com

Warren Buffett je imao napornu sedmicu. U srijedu je njegova kompanija Berkshire Hathaway dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara, a danas puni 94 godine – bez planova za penziju.

“Oracle of Omaha” je imao zamah u karijeri koji je gotovo nečuven, a njegove decenije dugogodišnjeg rada na vrhu svoje oblasti dale su mu jedinstvenu perspektivu o tome kakvu vrstu zanimanja preporučuje ljudima da traže kada je u pitanju njihov sopstveni životi.

„Uzmi posao koji bi prihvatio da ti posao ne treba – to je ono što ja imam“, rekao je Buffett novinarki Fortunea Karol J. Lumis tokom intervjua 2015. godine.

„Želite da radite nešto što biste radili da vam ne treba novac. I većini ljudi je potreban novac. Ali ako ste u poziciji u kojoj ne radite, trebalo bi da radite ono što biste radili da vam novac nije potreban”, opisao je Buffett.

On je dodao da, iako ne mora da nastavi kao predsjedavajući Berkshire Hathaway-a, to voli i da se zabavlja u toj ulozi, toliko da nastavlja da svakodnevno “pleše na poslu”. Također je dodao da se osjeća srećnim što je u industriji koja mu omogućava da nastavi da radi.

“Srećom sam u poslu u kojem, iako su mi mišići nestali, moja ravnoteža je nestala, moja izdržljivost je nestala – nema nikakve razlike u onome što radim, tako da sam veoma srećan zbog toga”, rekao je Buffett.

On je preuzeo kontrolu nad Berkshire Hathaway, holding kompanijom, 1965. godine i od tada je doveo do ogromnog uspjeha. To je prva netehnološka američka kompanija koja je prešla granicu od 1 bilion dolara.

Buffettov odabrani nasljednik, Greg Abel, stupit će na funkciju kada Voren na kraju ipak odluči da se povuče, ali nema drugih naznaka da će se to desiti uskoro, prenosi Investitor me.

Međutim, priznao je na sastanku dioničara Berkshire Hathawaya u maju ove godine da više nije tako energičan kao nekada.