Pauza

Ko je MacKenzie Bezos, žena "teška" više od 36 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Ko je MacKenzie Bezos, žena "teška" više od 36 milijardi dolara

MacKenzie Bezos bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Jeffom Bezosom.

Davne 1996. godine dijelila je svoj ured s mlađim zaposlenikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije. Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbe.

"Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentirana osoba, ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera", rekao je zaposlenik Amazona Mike Hanlon.

MacKenzie Bezos je žena koja je učestvovala u transformaciji male online knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrijednost procijenjena na više od bilion dolara.

Iako nikada nije voljela biti u centru pažnje, razvod od Jeffa šokirao je mnoge.

Roditelji četvero djece potpisali su razvod u julu, a MacKenzie je dobila 25 posto dionica u Amazonu. Taj udio trenutno vrijedi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mjesto Forbesove liste.

"Trebala je dobiti 50 posto. Ipak je MacKenzie bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije", rekao je Nick Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbes je pokušao doći do podataka o ovoj samozatajnoj ženi pa su kontaktirali stotine njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove iznimno talentirane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

MacKenzie je odrasla u San Franciscu, kao srednje dijete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu "The Book Worm". Roditelji su je poslali u Hotchkiss, internat u Connecticutu, gdje je i maturirala.

Studirala je na Cambridgeu, zatim na Princetonu, gdje je i diplomirala. Njena mentorica za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morrison.

Njeni profesori tvrde kako je uvijek bila lijepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gdje je započela druženje s Jeffom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka. Ona je učinila sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla kada je Amazon stupio u javnost 1997. godine. Posljednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Godine 2018. ona i Jeff izdvojili su dvije milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će poslije razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. No, nije rekla kome će dati novac.

Biznis.ba