Pauza

Ko su najbogatije žene na svijetu? Ovo je 12 najimućnijih!

Autor: Biznis.ba
Ko su najbogatije žene na svijetu? Ovo je 12 najimućnijih!

Danas je na svijetu otprilike 2400 milijardera, a žene čine oko 12 posto njih s bogatstvom od 930 milijardi dolara.

Ko pomisli na najbogatije žene, većina će si predočiti slavne glumice, top modele ili pak supruge najbogatijih biznismena - no to su većinom stereotipi.

Pogledajte ko su najbogatije žene na svijetu.

12. Šeiha Mozah, Katar (58 godina)

Njeno se bogatstvo procjenjuje na 10 miliona dolara, a lijepa Šeiha je druga supruga katarskog emira Hamada bin Kalifa Al-Tanija i majka sedmero djece. Ona je ne samo društvena i politička aktivistica, već također lobira za napredak u nauci i tehnologiji u svojoj zemlji. Nagrađena je s brojnim počasnim doktoratima te je nebrojeno puta nazvana Prvom damom s najviše stila u svijetu.

11. Ivanka Tramp, SAD (35 godina)

Njeno se bogatstvo procjenjuje na 740 miliona dolara, a iako je mogla živjeti luksuzno na račun svoga oca, njegova je nasljednica odlučila i sama postati uspješna poslovna žena. Vlasnica je nekoliko kompanija, često se pojavljuje na televiziji, a objavila je i dvije knjige: "The Trump Card: Playing to Win in Work" i "Women Who Work".. Unatoč natrpanom rasporedu pronašla je vremena za porodicu, pa ima dva sina i kćer.

10. Pansi Ho, Kina (54 godine)

Njeno se bogatstvo procjenjuje na 3,4 milijarde dolara. Ona je kćer Stajlija Hoa. poznatog kao "kralja kocke". Pansi je najbogatija od 17-ero djece u porodici Ho zahvaljujući svom poduzetničkom duhu i pokretanju brojnih tvrtki, a danas ona ima više novca nego njen otac, koji mora da je vrlo ponosan na svoju kćer.

9. Margita Luis-Drejfus, Francuska (55 godina)

Margita Luis-Drejfus, rođena kao Margarita Bogdanova, je najbogatija poslovna žena iz Rusije na svijetu, a njeno se bogatstvo procjenjuje na 5,3 milijarde dolara. Nakon smrti njenog supruga, postala je predsjednica upravnog odbora Luis Drejfus grupe i vlasnica nogometnog kluba Olimpik iz Marselja. Prije nekoliko se godina preudala te je uz pomoć umjetne oplodnje rodila dvije kćeri - blizankinje.

8. Keri Perodo, Singapur (66 godina)

Porodični posao koji je zapravo jedna od najvećih naftnih kompanija u svijetu, prešao je u njene ruke nakon smrti njenog supruga, Huberta Peroda 2006. godine. Tvrtku danas vodi njen sin, dok se ona bavi humanitarnim radom.

7. Šarlot Kasiragi, Monako (31 godina)

Ona je osma u redu nasljedne linije Monaka. Unuka Grejs Keli radi kao novinarka, a svoje slobodno vrijeme posvećuje jahanju. Njeno se bogatstvo procjenjuje na 5,7 milijardi dolara.

6. Kristi Volton, SAD (68 godina)

Udovica Džona Votlona ima bogatstvo koje se procjenjuje na 6,1 milijardu dolara. Njen je suprug bio sin osnivača trgovačkog lanca Wal-Mart. Smatra se vrlo utjecajnom ženskom filantropkinjom koja se, osim posla, bavi humanitarnim radom.

5. Iris Fontbona, Čile (74 godine)

Iris je naslijedila bogatstvo od supruga, a ono se procjenjuje na 13, 7 milijardi dolara. Ona je definitivno najbogatija Čileanka te i dalje vrlo uspješno vodi porodični posao.

4. Loren Povel Džobs, SAD (53 godine)

Udovica osnivača Applea ima bogatstvo koje se procjenjuje na 20 milijardi dolara. Nakon što je naslijedila dionice Applea, postala je jednom od najbogatijih žena na svijetu. Vodi vlastiti biznis te sudjeluje u velikom broju humanitarnih projekata.

3. Susana Klaten, Njemačka (55 godina)

Ona, zajedno sa svojim bratom, vodi uspješnu farmaceutsku kompaniju, a osim toga vlasnica je polovice dionica BMW-a. Najbogatija žena Njemačke uspješno vodi svoj posao, a slobodno vrijeme provodi s porodicom, piše Express.hr.

2. Elis Volton, SAD (67 godina)

Ona je još jedna milijarderka koja se obogatila zahvaljujući Wal-martu. Njeno se bogatstvo procjenjuje na 38,7 milijardi dolara, a ona je kćer Sema Voltona. Veliki je ljubitelj umjetnosti te je dobar dio novca koji ima pohranjen u skupcjenim slikama.

1. Lilian Betenkort, Francuska (94 godine)

Kraljica L'Oreala je do smrti u septembru prošle godine bila najbogatija i najstarija od milijarderki s bogatstvom od 43,1 milijardu dolara. Još uvijek nijedna od milijarderki nije prešla tu cifru.

Biznis.ba