"agresivna" kupovina

Koja zemlja je bila najveći prodavač zlata u 2023.?

Autor: Biznis.ba
Koja zemlja je bila najveći prodavač zlata u 2023.?
Foto: Pexels

Centralne banke širom svijeta, ali i mali investitori, mjesecima unazad agresivno kupuju investiciono zlato, šaljući tako cijene istog na nove rekordne iznose, ne bi li svoja sredstva spasili makroekonomskih i geopolitičkih neizvjesnosti.

U ponedjeljak spot cijena zlata iznosila je 2.440 USD po unci, što ga čini 17% skupljim nego početkom godine, u svjetlu posljednje u nizu geopolitičkih kriza: pada helikoptera i smrti iranskog predsjednika kao i zabrinjavajućeg zdravstvenog stanja saudijskog kralja.

Tokom cijele prošle godine potraživano je oko 4.700 tona zlata, nasuprot 3.628 tona koje su iskopane i obrađene, pokazuju podaci Svjetskog savjeta za zlato.

Među centralnim bankama svijeta u ovoj ekonomskoj utakmici ima i pobjednika.

Uzbekistan jedan od najvećih prodavača zlata u 2023. godini

U prvom kvartalu ove godine Centralna banka Uzbekistana bila je najveći neto izvoznik zlata u svijetu, sa izvozom od 10,9 tona dragocjenog metala u martu i 11,8 tona u februaru. Na drugom mjestu u martu našao se Tajland sa prodatih 9,6 tona zlata.

Ovi podaci u korak su sa dosadašnjim trendom. Tokom cijele 2023. Uzbekistan je bio 2. po redu prodavac zlata, odmah iza svojih komšija Kazahstana. Obje banke krenule su u masovnu rasprodaju zlata u sklopu rebalansa sopstvenih rezervi. Obje banke kupile su tokom posljednjih par godina velike količine dragog metala u susret neizvjesnostima povezanim sa pandemijom COVID-19.

Također, Uzbekistan ima prirodnu prednost kao prodavac zlata jer je istovremeno i veliki proizvođač. Tokom 2022. godine, proizveli su 110,8 tona zlata, što ih čini 10. najvećim proizvođačem na svijetu, prema podacima Svjetskog savjeta za zlato, a prošle godine su izvezli zlata u vrijednosti od 8,2 mlrd USD.

To je bonanza za uzbekistansku ekonomiju, koja je prošle godine zabilježila rekordno visok trgovinski deficit od 13,7 mlrd USD. Lokalna valuta zemlje, uzbekistanski som, također je pod pritiskom i u dužem je višegodišnjem padu. Som je pao za 10% u odnosu na američki dolar samo u posljednjih 12 mjeseci.

Povećanje proizvodnje zlata za 50%

Prema izvještaju AFP-a u martu, u Uzbekistanu bi moglo da se nađe mnogo više zlata jer veliki dio zemlje u zemlji tek treba da bude istražen u potrazi za zlatom.

Uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev naredio je povećanje proizvodnje zlata za 50% do 2030. Zlatna groznica otvara radna mjesta u zemlji, prenio je AFP. Zemlja je legalizovala privatno kopanje zlata 2019. godine, a bilo kojim pronađenim zlatom se mora trgovati preko njene centralne banke.

Uzbekistan je izvezao zlata u vrijednosti od 2,66 mlrd USD u prvom kvartalu ove godine, što je činilo oko 40% ukupnog izvoza zemlje, navodi Kun.uz, pozivajući se na zvanične podatke.