Pauza

Koliko svjetski lideri zarađuju u odnosu na građane svojih zemalja

Autor: Biznis.ba
Koliko svjetski lideri zarađuju u odnosu na građane svojih zemalja

Internet-berza poslova "adzuna.de" upoređivala je razliku u plati vodećih političara i prosječnih građana u 45 zemalja svijeta i na osnovu toga napravila rang-listu koja pokazuje da je razlika najmanja u komunističkim zemljama Kini i Vijetnamu.

Godišnja plata predsjednika obje države približna je primanjima prosječnog građana, a vijetnamski premijer Ngujen Suan Fuk ima uvjerljivo najmanju platu od svih premijera svijeta. Njegova godišnja primanja iznose 7.500 eura, a prosječna godišnja plaća u Vijetnamu je 5.600 eura.

Na drugom kraju skale takođe se nalazi zemlja jugoistočne Azije. Predsjednik vlade Singapura Li Hsijen Lung zarađuje 1.379.200 eura godišnje, što je 18 puta veća plata od prosječne u toj zemlji.

Ipak, najveći jaz zabilježen je u Južnoafričkoj Republici. Predsjednik Kiril Ramafosa ima 19 puta veću plaćtu od prosječne. Ipak, kada je riječ o apsolutnoj vrijednosti njegovih primanja, ne može da se mjeri s premijerom Singapura, jer zarađuje "svega" 212.300 eura godišnje.

Na spisku od 45 zemalja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzima treće mjesto, poslije Kine i Vijetnama, jer zarađuje 39.300 eura godišnje, dvostruko više od prosječne plate u Hrvatskoj koja iznosi 21.400 eura.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zauzima 42. mjesto na rang-listi: njegova godišnja plata iznosi 244.200 eura, dok je prosječna plata u Rusiji 11 puta manja - 21.600 eura.

Biznis.ba / NN