ispitivanje u srbiji

Koliku platu mladi smatraju dovoljnom za pristojan život?

Autor: Biznis.ba
Koliku platu mladi smatraju dovoljnom za pristojan život?
Foto: Ilustracija

Oko četvrtine mladih u Srbiji traži posao duže od dvije godine, 15% njih između jedne i dve godine, 20% traže posao oko godinu dana dok 41% to radi manje od šest mjeseci, pokazuje istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Istraživanje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine na nešto više od 1.200 mladih u Srbiji.

Mladi su odgovarali na oko 100 različitih pitanja koja se tiču obrazovanja, zaposlenja, aktivizma, kvaliteta života, ali i budućnosti u smislu sposobnosti kupovine nekretnina i plata.

Tako su mladima kod zaposlenja najvažniji zarada, mogućnost za napredovanje, radno vrijeme, dobri odnosi sa kolegama i briga poslodavaca za mentalno zdravlje.

Kada je u pitanju visina plate koja je dovoljna za pristojan život u zemlji, 44% njih se izjasnilo da je plata od 80.000 do 130.000 dinara dovoljna za pristojan život, dok 54,1% je reklo da je to više od 130.000 dinara. Samo 1,9% smatra da je to plata do 80.000 dinara.

Iz KOMS-a su podsetili na to da samo 27,5%o mladih koje je učestvovalo u ovom istraživanju zapravo ima platu koja je viša od 80.000 dinara i da samim tim mnogo procenata prima platu za koju smatra da nije dovoljna za pristojan život, prenosi Ekapija.

Mladi su raspoloženi da idu na prakse, ali je samo 18% praksi koje su obavili bilo plaćeno. Kada je u pitanju obrazovanje, mnogi nisu zadovoljni sistemom obrazovanja, ali dosta mladih je spremno da se, ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovnim profilom, prekvalifikuje.

Čak 58% je dalo potvrdan odgovor na pitanje da li su spremni za prekvalifikaciju ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovanjem, 29% je reklo da ne zna, a 13% "ne".

Mladi nisu toliko optimistični kada je u pitanju kupovina nekretnine, odnosno stana. Trećina njih misli da nekretninu neće moći sebi nikada da priušti, osim ukoliko ne dobije neko nasljedstvo.

Onih koji misle da će moći stan da priušte do 30 godina života je 31%, a onih koji misle da će to moći između 30 i 45 godine je nešto više - 38%.

Kada je u pitanju Ministarstvo omladine i sporta, iz KOMS-a upozoravaju da se u ministarstvu jako mali broj ljudi zapravo bavi sektorom omladine i njihovom politikom.

Podaci pokazuju da se samo jedna od 10 osoba bavi ovim pitanjima. Kada je u pitanju budžet za omladinu, on iznosi samo 0,03% republičkog budžeta, što znači da je samo ovaj procenat namijenjen mladima, razvoju omladinske politike, za podršku za mlade, njihovim savezima i svim akterima koji pružaju uslugu za dobrobit položaja mladih.

Na pitanje kako se troši novac iz budžeta koji je namijenjen za mlade, iz KOMS-a su istakli da se i dalje dominantno podržavaju projekti u Beogradu i Vojvodini.

Za čak 27 od 77 projekata koji su sprovođeni a koji se tiču mladih, KOMS nije uspio da im "uđe u trag" pronalaženjem njihovih sajtova niti društvenih mreža.

Podaci koje je KOMS iznio pokazuju i da je 30 udruženja za mlade koja dobijaju sredstva od strane Ministarstva, dobilo iznos novca koji premašuje cjelokupan budžet tih organizacija za cijelu godinu.

Poseban "šok", kako su istakli iz KOMS-a, je to što je ove godine organizacija CEROB koja je, prema navodima medija, bila umiješana u kupovinu glasova na izborima, dobila novac na konkursu ministarstva za svoje aktivnosti.