SAD

Kreće Super Bowl ludilo reklama, objavljen prvi najavni spot

Autor: Biznis.ba
Kreće Super Bowl ludilo reklama, objavljen prvi najavni spot
Foto: Screenshot

Godina je 1967., a svijet se priprema za prvo izdanje Super Bowla, najveće sportske utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama. I dok su oči bile uperene u teren, marketinški stručnjaci su otkrili priliku u eteru – oglašavanje tokom prijenosa ove spektakularne utakmice.

Prva televizijska reklama na Super Bowlu nije bila ništa spektakularno. Nije bila ni glamurozna ni skupa. Svega nekoliko firmi je prepoznalo potencijal. No, kada je emitirana ta prva reklama, započeo je trend koji će promijeniti historiju oglašavanja.

Super Bowl kao takmičenje oglašivača

Godine su prolazile, Super Bowl postajao sve popularniji, a s njime i reklame. Firme su počele ulagati velike svote novca kako bi osigurale svoje mjesto tokom prestižnog događaja. Neki su kreirali posebne reklame samo za Super Bowl, dok su drugi koristili ovu priliku za lansiranje novih proizvoda ili kampanja.

Super Bowl postao je ne samo takmičenje na terenu već i u svijetu oglašavanja. Firme su se takmičile koja će imati najkreativniju, najsmješniju ili najdirljiviju reklamu. Gledaoci su čekali s nestrpljenjem da vide šta će se pojaviti tokom pauza, dok su marketinški stručnjaci analizirali svaku sekundu svake reklame.

Godine su prolazile, a Super Bowl reklame postajale su sve skuplje i sofisticiranije. Firme su angažirale poznate osobe, koristile su posebne efekte te reklamirale svoje proizvode na način koji bi gledatelje ostavio bez daha.

Reklame važne kao i utakmica

Danas su Super Bowl reklame postale gotovo jednako važne kao i sama utakmica. Milioni ljudi diljem svijeta gledaju ih, raspravljaju o njima, dijele ih na društvenim mrežama. To je postalo pravo malo umjetničko djelo u svijetu oglašavanja – 30 sekundi snage, kreativnosti i emocija koje mogu imati ogroman utjecaj na publiku.

I tako, dok se igrači bore za pobjedu na terenu, firme se bore za pobjedu u srcima gledalaca putem svojih reklama. Super Bowl ostaje ne samo spektakl sporta već i spektakl oglašavanja, jedinstveno mjesto gdje se snaga marketinga susreće s ljubavlju prema igri.

"Big Game"

Koliko su reklame na Super Bowlu bitne govori i činjenica da su firme počele objavljivati "teasere" kojim najavljuju svoje spotove koji će premijeru imati tokom utakmice. Kia America objavila je 15-sekundni pogled na novu reklamu imena "Big Game", koja prikazuje potpuno novi Kia EV9 troredni EV SUV iz 2024. i odlučnu mladu klizačicu.

Spot od 60 sekundi, koji bi trebao biti emitiran tokom četvrte četvrtine Super Bowla LVIII, središnji je dio integrirane marketinške kampanje kojom se lansira Kijino novo i vrlo važno vozilo iz ponude.