Pauza

Lotus električni hiperautomobil od 2.6 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Lotus električni hiperautomobil od 2.6 miliona dolara

Već duže vrijeme, svi novi modeli Lotus brenda bili su predstavljeni kao specijalna izdanja bazirana na postojećim proizvodima.

Ipak, s obzirom na to da kineski brend Geely sada posjeduje većinski udio u Lotus kompaniji, na sve strane se čuju glasine da će oni zapravo sada osvježiti svoju staru postavku, zajedno sa dodavanjem novih modela. Govorka se čak i o Lotus SUV modelu.

Ipak, za sada imamo najpouzdanije informacije da Lotus radi na sasvim električnom hiperautomobilu vrijednom 2.6 miliona dolara, koji će naravno biti kreiran u izuzetno ograničenim brojevima. Geely posheduje Polestar brend koji već razvija EV tehnologiju visokih performansi, a kineska kompanija bi svakako mogla to da iskoristi kao svoju prednost.

Iako su detalji o ovom projektu prilično šturi i skromni za sada, Lotus električni hiperautomobil će biti najbrži, najskuplji i najradikalniji model koji je ova kompanija kreirala tokom svoje sedamdeset godna duge istorije.

Projekat je dobio kodno ime Omega i očekuje se da će koncept debitovati sljedeće godine, dok ćemo za proizvodnu verziju morati da se strpimo još nekoliko. Višemilionska cijena stavlja ovaj model u istu ligu sa Bugatti Chiron i Rimac C_Two, kao i Pininfarina PF0 koji će se tek pojaviti.

Glasine nam takođe govore da će Geely uložiti čak dve milijarde dolara kako bi redizajnirao Lotus tokom predstojećih godina, a da je električni hiperautomobil samo jedan dio velikog plana.

Biznis.ba / NN