Veliki značaj

Luča leti: Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir

Autor: Biznis.ba
Luča leti: Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir
Foto: X

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni među prvima u regionu osmislili satelit koji će poletjeti u svemir, a kome su dali ime "Luča".

 

Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research mladi inovatori su uspješno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

"Luča će biti lansirana u decembru mjesecu s kosmodroma u mjestu Vostočni u Rusiji. Raketa koja će biti lansirana biće Sojusa, koja predstavlja jednu od najboljih raketa koju koriste i Amerikanci i Rusi. U 90 procenata Luča je završena, tj tehnički dio, a sada joj slijedi veliki broj testova, jer je ova industrija itekako skupa i zahtjevna. Podrazumijeva najveći mogući stepen kvaliteta, a svi ovi testovi kojima podliježe Luča su veoma komplikovani. To su testovi na vibracije, zvuke, kao i tehnički testovi tipa funkcionalnost solarne baterije, potrošnja energije i tome slično", kazao je za RINU Nikola Perović iz Montengo Space Research.

Za satelit Luča mladi tim inovatora dobio je finansijsku podršku od Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića. Plan je da Luča ostane u orbiti tri godine, a za sve to vrijeme prikupit će izuzetno važne informacije.

"Podaci koje Luča prikupi bit će dostupni čitavom svijetu, zato što je u planu da koristimo radio amaterske frekfencije. "Luča" može biti od pomoći u radio komunikacijama, tj njena uloga može biti zanimljiva radio amaterima iz Crne Gore i cijelog svijeta. Luča u sebi sadrži kameru visoke rezolucije i jedan senzor koji je razvijen na moskovskom univerzitetu, a on je namijenjen za partikularne čestice, tj čestice koje se oslobađaju tokom sunčevih oluja. Sami naziv Luča znači Futon, i njen zadatak je da izučava svjetlost.", kaže Nikola.

Satelit Luča je malih dimenzija, ali je od velikog značaja je za Crnu Goru. Luča predstavlja veliki korak napredak za Crnu Goru u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja.

 "Ovaj projekat je veliki iskorak za naučnu zajednicu Crne Gore. Naučna zajednica Crne Gore će imati priliku da sarađuje na svemirskim istraživanjima i da stekne dragocjeno iskustvo u oblasti svemirskih tehnologija. Ovo može podstaći razvoj naučnih kapaciteta unutar zemlje. Za obične građane Crne Gore, Luča će biti izvor nacionalnog ponosa i inspiracije za mlade ljude da se zainteresuju za nauku, tehnologiju i svemirska istraživanja. Također, ovaj projekat može doprinijeti podizanju svijesti o važnosti investiranja u nauku i tehnologiju.", zaključuje ovaj mladi inovator.

Mladi naučnici kako kažu na ovome definitivno neće stati, pa nas iz svemirske crnogorske radionice očekuje još inovativnih djela.