london nije među prvih pet

Milioneri se najčešće sele u ovih 5 evropskih gradova

Autor: Biznis.ba
Milioneri se najčešće sele u ovih 5 evropskih gradova
Foto: Unsplash

Milioneri razmatraju evropske gradove u želji da se presele, ali jedna od glavnih prijestonica – London – nije među prvih pet.

Otprilike 83% pojedinaca s visokim neto vrijednostima – definisanih kao oni koji zarađuju milion dolara ili više – koji razmišljaju o selidbi daju prednost gradskom životu zbog kulturnih i ekonomskih mogućnosti koje on pruža, otkriva Knight Frankov izvještaj “European Lifestyle”, objavljen u srijedu.

U međuvremenu, 17% je navelo da preferiraju ruralne sredine i odmarališta zbog prirodnog pejzaža i sporijeg načina života.

Konsultanti za nekretnine Knight Frank-a anketirali su 700 osoba s visokim neto vrijednostima iz 11 različitih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, o njihovom viđenju najatraktivnijih evropskih gradova i ljetovališta.

Izvještaj je rangirao 10 gradova i odmarališta na osnovu „European Lifestyle Monitora” koji ih je ocjenjivao na osnovu pet ključnih metrika: ekonomija, kvalitet života, životna sredina, infrastruktura i mobilnost i ljudski kapital.

Pariz je na vrhu liste i istakao se u kategorijama uključujući ekonomiju i ljudski kapital, što uključuje faktore poput univerziteta, sjedišta korporacija i ulaganja u kulturu. Međutim, London – koji se često smatra središtem za superbogataše – nije čak ni ušao u prvih pet, zauzevši sedmo mjesto, prenosi Investitor me.

Henley & Partners, konsultantska kuća koja prati trendove migracije, kaže da rekordnih 128.000 milionera planira preseljenje u svijetu 2024. godine, u poređenju sa 120.000 godinu ranije, prema izvještaju Knight Frank-a.

Pored toga, 19% pojedinaca sa ultra-visokim neto vrijednostima – onih koji vrijede 30 miliona dolara ili više – planira da podnese zahtjev za drugi pasoš ili stekne državljanstvo druge zemlje, otkrio je Knight Frank.

Glavni prioriteti milionera prilikom preseljenja su sigurnost i privatnost, a zatim zapošljavanje, porezi i obrazovanje, navodi se u izvještaju. Gen Z i milenijalci imaju tendenciju da daju prioritet zapošljavanju, dok su starije generacije više zaokupljene oporezivanjem.

„Sigurnost i oporezivanje su kritičniji za HNWI [pojedince sa visokim neto vrijednostima] od brige o vizama prilikom preseljenja. Uz rastuću geopolitičku volatilnost i izazove privatnosti u digitalnom dobu, ovaj fokus ne iznenađuje”, navodi se u izvještaju.

“Geopolitičke tenzije i promjene politike tjeraju HNWI da se presele u povoljnije jurisdikcije”, rekla je u izvještaju Kejt Everet-Ejlen, menadžerka evropskog istraživanja rezidencijalnih nekretnina u Knight Frank-u.

„Brzo povlačenje 1,5 milijardi švajcarskih franaka (ili 1,6 milijardi eura) iz Credit Suisse-a krajem 2022. godine od strane bogatih vlasnika računa naglasilo je koliko brzo imućni pojedinci mogu reagovati na uočene finansijske rizike”, istakla je.

Top 5
Ovo je pet najvećih evropskih gradova u koje pojedinci s visokim neto vrijednostima razmišljaju o preseljenju 2024. godine, prema izvještaju Knight Frank-a:

Pariz
Berlin
Barcelona
Beč
Madrid

Ovi podaci dolaze nakon što je odvojeni izvještaj kompanije Henley & Partners pokazao da Velika Britanija više nije omiljeno utočište milionera, a očekuje se da će Britanija izgubiti najmanje 9.500 osoba s visokim neto vrijednostima u 2024, u odnosu na 4.200 prethodne godine, što je ogroman skok.

Henley je primijetio da je 1950-ih i ranih 2000-ih veliki broj bogatih porodica iz Evrope, Afrike, Azije i Bliskog istoka hrlio u Veliku Britaniju, ali je nakon Brexita, između 2017. i 2023, Kraljevstvo izgubilo 16.500 milionera zbog migracije.

Glavni razlog za egzodus je da je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno ukinulo poreski status koji je strane državljane oslobađao od poreza na njihov međunarodni prihod — što je bilo posebno popularno među milijarderima.

Drugi razlozi uključuju potencijalna povećanja školarina u privatnim školama i visoko oporezivanje nekretnina. Ove promjene bi mogle dovesti do smanjenja populacije milionera u Ujedinjenom Kraljevstvu za 17% sa 3,06 miliona u 2023. na 2,54 miliona u 2028, prema UBS Global Wealth Reportu, koji je izašao u junu.