Pauza

Najbrže rastuća aplikacija ikad: Threads u pet dana došao do 100 miliona korisnika

Autor: Biznis.ba
Najbrže rastuća aplikacija ikad: Threads u pet dana došao do 100 miliona korisnika

Nova Twitteru konkurentska platforma Threads koju je razvila Meta privukla je više od 100 miliona korisnika u pet dana, objavio je u ponedjeljak šef Mete Mark Zuckerberg, čime je Threads prestigao ChatGPT i postao aplikacija koja je najbrže došla do tako velikog broja korisnika.

Aplikacija obara nove rekorde s brojem korisnika od pokretanja u srijedu, a slavne osobe poput Jennifer Lopez i Kim Kardashian pridružile su se platformi koju se smatra prvom ozbiljnom prijetnjom Twitteru u vlasništvu Elona Muska.

Twitter je odgovorio prijetnjom da će tužiti Metu zbog aplikacije, ističući da je div u sektoru društvenih mreža koristio njegove poslovne tajne i druge povjerljive informacije.

Pravni stručnjaci sumnjaju da je ta tvrdnja teško dokaziva. Sprint Threadsa do 100 miliona korisnika bio je mnogo brži od dva mjeseca koja su bila potrebna ChatGPT-u u vlasništvu OpenAI-ja u januaru, što ju je učinilo najbrže rastućom aplikacijom za potrošače u historiji, prema studiji UBS-a.

Twitter je prema izvještaju kompanije u julu prošle godine imao skoro 240 miliona dnevnih korisnika koji mogu zarađivati od svog sadržaja. Trenutno u aplikaciji Threads nema reklama, a Zuckerberg je rekao da će kompanija razmišljati o monetizaciji tek kada bude jasan put do 1 milijarde korisnika.

Stručnjaci kažu da bi Threads mogao privući korisnike Twittera nezadovoljne nedavnim promjenama na toj platformi. Threads omogućuje korisnicima objavljivanje do 500 znakova i ima puno značajki sličnih Twitteru. Threads je dostupan za preuzimanje u više od 100 zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, ali još nije u Evropskoj uniji zbog regulatornih problema.

Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, nazvala je novu aplikaciju "početnom verzijom" i planira dodatne značajke poput mogućnosti interakcije s ljudima na drugim aplikacijama društvenih medija poput Mastodona.

(Biznis.ba / Hina)