analitika

Najveće investicione firme na svijetu 2024.

Autor: Biznis.ba
Najveće investicione firme na svijetu 2024.
Foto: Bloomberg

Ovo su zlatna vremena za najveće svjetske firme za preuzimanje i upravljanje imovinom. 

Sada kada Federalne rezerve signaliziraju da bi smanjenje kamatnih stopa moglo potrajati duže nego što se ranije predviđalo, investitori su nastavili ulagati u privatna tržišna ulaganja, mijenjajući likvidnost za potencijalno veće povrate.

Tradicionalni posao privatnog kapitala ostaje jak – ali je evoluirao daleko izvan originalnog modela preuzimanja s polugom iz 80-ih i 90-ih. Današnja igra naziva se alternativama, s firmama koje kupuju i izgrađuju ciljane kompanije u oblastima poput logistike, infrastrukture i zdravstva.

Fondovi prijateljski nastrojeni prema maloprodaji često s otvorenim rokovima dospijeća učinili su alternativna ulaganja dostupnijim širem tržištu, a globalna prilika je ogromna.

Pored privatnog kapitala, nekretnine su takođe ogroman posao za mnoge od ovih firmi. Blackstoneov portfelj komercijalnih nekretnina od 337 milijardi dolara je neusporediv, obuhvatajući 12.000 nekretnina koje pokrivaju 1,1 milijardu kvadratnih stopa globalno. Privatni kredit također je postao bujajući posao za ove gigantske investicijske firme, uključujući specijalistu Ares Management, zahvaljujući uglavnom višim kamatnim stopama.

Prema starijem analitičaru dionica Morningstara, Greggoryju Warrenu, prikupljanje privatnog kapitala je na putu da nadmaši prošlu godinu, a menadžeri alternativne imovine još uvijek sjede na značajnim količinama suhog praha. “Investitori ponekad ignorišu historijsku nadmoćnost fondova alternativne imovine u odnosu na tradicionalne uzajamne fondove i ETF-ove,” kaže on.

Nekoliko najvećih menadžera alternativnih investicija, uključujući Apollo, KKR i Blackstone, vidjelo je velike dobitke u rangiranju od 2023. godine i ukupno preko desetak firmi je ušlo u ovogodišnji Forbes Global 2000, koji rangira 2.000 najvećih javnih kompanija na svijetu. Prije deset godina bilo je samo dvije takve firme na Forbes Global 2000, koji koristi kompozitni rezultat koji uzima u obzir prihod, profit, imovinu i tržišnu vrijednost.

“Mi mislimo da više investitora u dionicama vidi alt firme kao pouzdane, nekorelirane investicije u odnosu na pasivne indekse ili aktivne uzajamne fondove, posebno kako globalne javne dionice postaju manje,” kaže Kenneth Leon, direktor istraživanja dionica u CFRA. “Vjerujemo da bi alokacija privatnog bogatstva za alt fondove mogla porasti sa manje od 5% na možda 10%, jer je ovo neiskorišteno tržište.”, prenosi Bankar me.

Kompanija sa sjedištem u New Yorku, Apollo Global Management, zauzela je prvo mjesto ove godine, skočivši 650 mjesta u rangiranju na broj 127. ukupno na listi. Osnovan 1990. godine od strane milijarderskih investitora Marca Rowana, Leona Blacka, Josha Harrisa i Tonyja Resslera, Apollo je postao javan 2011. godine. Firma za upravljanje imovinom imala je jaku godinu, objavivši 34,7 milijardi dolara prihoda u posljednjih dvanaest mjeseci – drugi najviši u grupi. U posljednjih dvanaest mjeseci, firma je pokrenula svoj deseti vodeći privatni kapitalni fond (prikupivši oko 20 milijardi dolara) i završila nekoliko velikih poslova, kao što je akvizicija londonskog vlasnika Wagamame, The Restaurant Group, za 623 miliona dolara. Apollo je takođe objavio drugi najviši profit (5,4 milijarde dolara) i ima jednu od najviših tržišnih vrijednosti (89,5 milijardi dolara). Njihove dionice su skočile za 66% od prošle godine, u poređenju sa porastom od 27% za referentni indeks S&P 500.

Blizu drugog mjesta bila je globalna investicijska firma KKR, koja je skočila gotovo 700 mjesta na broj 175. ove godine. Sa trećom najvišom tržišnom vrijednošću ove grupe od 92,8 milijardi dolara, KKR je objavio 22,7 milijardi dolara prihoda i gotovo 4,1 milijardu dolara profita u posljednjih dvanaest mjeseci. Analitičari sa Wall Streeta su pretežno pozitivni na dionice KKR-a, koje su bile na uzletu u posljednjoj godini, skočivši za 99% i daleko nadmašivši one svojih vršnjaka. Imovina firme i prihodi vezani za naknade su nastavili rasti brzim tempom u posljednjim mjesecima, dok je KKR nastavio praviti pametne poslove, kao što je akvizicija preostalih 37% osiguravatelja života Global Atlantic (inicijalno je kupio udio od 61,5% u oktobru 2020) na početku ove godine.

Najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock, rangiran je ove godine na 209. mjestu na listi, što je za samo šest mjesta više u odnosu na prošlu godinu. Trenutni predsjednik i izvršni direktor Larry Fink osnovao je BlackRock sa sedam drugih partnera 1988. godine, prvobitno kao dio The Blackstone Group, ali je odvojen 1994. godine i postao javan pet godina kasnije. Kompanija je imala najveći profit od bilo kojeg upravitelja investicija u ovoj grupi, 5,9 milijardi dolara, dok BlackRock također ima drugu najveću tržišnu vrijednost: 120,7 milijardi dolara. U januaru je BlackRock potrošio 12,5 milijardi dolara za akviziciju Global Infrastructure Partners, koji je najveći nezavisni upravitelj infrastrukturom. BlackRock je konzistentno objavljivao snažne kvartalne zarade od prošle godine, ali dionice njegove dionice zaostaju za tržištem, porasle su samo za 15% u posljednjih dvanaest mjeseci. Zajedno sa Citadel Securities i više od dvadesetak drugih investitora, BlackRock podržava stvaranje nove Teksas burze s ciljem da se takmiči sa New York Stock Exchange i Nasdaq.

Na četvrtom najvišem mjestu na listi za 2024. godinu – i najviše rangirana alternativna investicijska upravljačka firma prošle godine – je Brookfield Corporation, koja je pala za 63 mjesta na 213. mjesto. Sa sjedištem u Torontu, firma je imala najveći prihod u dvanaest mjeseci od svih alternativnih investicijskih firmi, 101,9 milijardi dolara. Brookfield je globalni specijalist za infrastrukturu i najveći investitor u čistu energiju na privatnim tržištima. Firma je iskoristila rastuću potražnju za vjetrom i solarnom energijom prikupljajući milijarde dolara za svoje najnovije privatne fondove usmjerene na stvari poput energetske tranzicije. Njegove dionice su porasle za 32% u posljednjoj godini, blago nadmašujući referentni indeks u tom periodu.

Na petom mjestu najvećih alternativnih investicijskih menadžera na Global 2000 na broju 495, je Blackstone, koji je skočio za 153 mjesta. Sada najveća privatna investicijska firma na svijetu, osnovana je 1985. godine od strane milijardera Petera Petersona (umro 2018) i Stephena Schwarzmanna, koji je trenutni izvršni direktor i predsjednik. Blackstone je imao izuzetnu godinu: nakon što je prošlog jula premašio 1 trilion dolara u upravljanju imovinom, u septembru je postao prva alternativna investicijska menadžerska firma čije su dionice dodane u S&P 500. Među firmama na Forbes Global 2000, Blackstone se može pohvaliti najvećom tržišnom vrijednošću od 151,9 milijardi dolara.

Još jedna istaknuta firma je Ares Management, koju su osnovali Antony Ressler i Michael Arougheti 1997. godine. Privatna investicijska firma je skočila za 370 mjesta na Global 2000 rangiranju ove godine, dolazeći na broj 1,342. Kao i mnogi od njenih vršnjaka, značajno je profitirala od buma u privatnom kreditu, koji čini većinu od više od 400 milijardi dolara u upravljanju imovinom. Dionice alternativnog investicijskog menadžera su skočile za 53% u posljednjih dvanaest mjeseci.

Carlyle Group, međutim, pala je za 216 mjesta u rangiranju od prošle godine, na broju 1,756 na ukupnoj listi. Iako su dionice skočile za 41% od prije dvanaest mjeseci, firma je imala najniže profite od bilo kojeg alternativnog investicijskog menadžera u ovoj grupi, gubeći otprilike 643 miliona dolara. Liderstvo je bilo veliki problem za Carlyle Group. Inicijalno su milijarderi suosnivači David Rubenstein, Daniel D’Aniello i William Conway predali štafetu bivšim su-izvršnim direktorima Kewsong Leeu i Glen Youngkinu 2018. godine. Youngkin, sada guverner Virginije, napustio je Carlyle 2020. godine. Kewsong Lee je odstupio u avgustu 2022. godine nakon spora oko ugovora. Najnoviji izvršni direktor Carlyle-a, Harvey Schwartz, traži načine da smanji troškove i preokrene nezadovoljavajuće prikupljanje sredstava.