Sa porezima i doprinosima

Najveću platu u Crnoj Gori ima Azerbejdžanac

Autor: Biznis.ba
Najveću platu u Crnoj Gori ima Azerbejdžanac
Foto: Arhiv

Najveća bruto mjesečna zarada isplaćena u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 127.820 eura.

Taj iznos, koji obuhvata poreze i doprinose, isplaćen je državljaninu Azerbejdžana zaposlenom u oblasti iznajmljivanja vlastitih ili iznajmljenih nekretnina, prenosi Investitor.

To je 129 prosječnih bruto zarada iz prošle godine ili 284 minimalca. Prema podacima Monstata, na nivou prošle godine, prosječna bruto zarada iznosila je 987 eura, dok je minimalna 450 eura.

Zaposleni u oblasti monetarnog posredovanja, odnosno sektora bankarstva primio je prošle godine drugu najveću bruto zaradu u Crnoj Gori.

Riječ je o crnogorskom državljaninu kojem je isplaćeno 110.370 eura.

Na trećem mjestu po visini zarade prošle godine je državljanin Grčke, koji je zaposlen u trgovini na veliko gorivima. Njemu je u jednom mjesecu isplaćeno 109.280 eura.

Na četvrtom mjestu bio je još jedan državljanin Azerbejdžana, koji se također bavi iznajmljivanjem nekretnina sa mjesečnom zaradom od 108.220 eura.

Na petom mjestu je Austrijanac iz oblasti ostale zabavne i rekreativne djelatnosti sa mjesečnim prihodom od 97.690 eura, dok je na šestom mjestu hotelijer, crnogorski državljanin, sa isplaćenom zaradom od 95.890 eura.

Na sedmom mjestu je prošle godine bio državljanin Crne Gore zaposlen u oblasti monetarnog posredovanja (bankarskog sektora) sa mjesečnim prihodom od 95.670 evra.

Državljanin Srbije iz oblasti hotelijerstva prošle godine je u jednom mjesecu primio 92.900 eura. Na devetom mjestu prošle godine je bio crnogorski državljanin koji se bavi trgovinom na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima sa mjesečnim prihodom od 92.500 eura.

Na desetom mjestu je austrijski državljanin koji je prošle godine imao jednog mjeseca zaradu od 92.360 eura.

Prema podacima Poreske uprave Crne Gore, u prva dva mjeseca ove godine najveća mjesečna zarada bila je 88.160 eura. Taj iznos, koji obuhvata poreze i doprinose, isplaćen je državljaninu Velike Britanije zaposlenom u oblasti ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Na drugom mjestu ove godine je još jedan britanski državljanin koji se bavi istom djelatnošću, sa mjesečnom zaradom od 81.070 eura, prenosi B92.

Crnogorski državljanin iz oblasti kockanja i klađenja je primio mjesečnu zaradu od 48.740 eura.

Državljanin Crne Gore zaposlen u oblasti ostale zabavne i rekreativne djelatnosti imao je mjesečnu zaradu od 48.640 eura, dok je državljanin Srbije, koji se bavi istom djelatnošću, ove godine primio 46.390 eura.

Ruski državljanin, koji se bavi konsultantskim djelatnostima u oblastima informacionih tehnologija, imao je mjesečnu zaradu od 44.340 eura.

Australijski državljanin iz oblasti ostale zabavne i rekreativne djelatnosti primio je jednog mjeseca 41.370 eura.

Državljanin Egipta koji se bavi hotelijerstvom imao je mjesečnu zaradu od 35.790 eura, dok je crnogorski državljanin koji se bavi razradom građevinskih projekata jednog mjeseca zaradio 28.020 eura.

Na desetom mjestu ove godine je crnogorski državljanin koji se bavi hotelijerstvom, koji je imao mjesečnu zaradu od 26.930 eura.