u posljednoj deceniji

Najviši rast broja milionera u Vijetnamu, najveći pad u Nigeriji

Autor: Biznis.ba
Najviši rast broja milionera u Vijetnamu, najveći pad u Nigeriji
Foto: Ilustracija

Najveći rast broja milionera na svijetu u posljednjih deset godina zabilježio je Vijetnam, od evropskih zemalja u prvih deset ušle su Malta i Monako.

Kako prenosi Politika, najveći pad, kada je riječ o broju milionera, beleži Nigerija i to za 48 posto, a slijede Brazil i Rusija sa 28, odnosno 26 posto. SAD, bez obzira na to što su se našle na devetom mjestu sa rastom od 62 posto, i dalje zauzimaju prvo mjesto na svijetu sa skoro 5,5 miliona milionera.

Vijetnam, čija je ekonomija u usponu kao i u Kini i Indiji, uz rast od 98 posto danas ima 19.400 milionera, navodi Visual Capitalist koji precizira da izvještaj prati pojedince koji poseduju likvidno bogatstvo od milion dolara ili više.

Indija i Kina su za posljednjih deset godina dobile stotine hiljada novih milionera, učvršćujući svoje pozicije glavnih igrača u globalnom bogatstvu. Kina u kojoj je broj milionera porastao za 92 posto danas ih ima više od 860.000, a Indija, uz rast od 85 posto, ima 326.000 milionera.

Mauricijus, koji je na trećem mjestu liste zemalja sa najvećim brojem rasta milionera, iza Indije i Vijetnama, danas ih ima 5.100, uz rast od 87 posto.

Na petom mjestu su UAE, gde uz rast od 77 odsto ima 116.500 milionera. Slijede Malta i Monako, pa Singapur. Malta je zabilježila rast od 74, a Monako od 68 odsto i danas te dvije zemlje imaju 10.000, odnosno 15.000 milionera.

Na devetom mjestu sa rastom od 62 posto su SAD, koje su na prvom mestu po ukupnom broju milionera na svijetu. Kina se približava broju od milion milionera, postajući tek druga zemlja koja se primakla toj skali, koju su jedino preskočile SAD.

Na desetom mjestu je Novi Zeland sa rastom ispod 50 odsto i ukupnim brojem od 56.100 milionera.

U Evropi najviše milionera imaju Njemačka, Švicarska, Portugal, Italija, Francuska, Grčka i Velika Britanija, koja je zabilježila pad i danas ih ima 602.500. Njemačka se sa 806.000 bogataša ozbiljno približila drugoplasiranoj Kini, prenijela je Politika, pozivajući se na RT Balkan.

Južnoafrička Republika beleži pad broja milionera za 20 posto, Velika Britanija za osam posto, a Japan i Hong Kong za oko pet posto. Afričke zemlje poput Nigerije i JAR zabilježile su pad broja milionera, dijelom zbog emigracije i ekonomske nestabilnosti.