novo nordisk vodeći

Najvrijednije evropske kompanije

Autor: Biznis.ba
Najvrijednije evropske kompanije
Foto: X

Mapa najvrijednijih kompanija objavljena je u Visualcapitalist, a kako se vidi, analizirano je 11 velikih ekonomija EU, odnosno tržišna kapitalizacija određenih firmi.

NovoNordisk trenutno vrijedi više od 550 milijardi dolara, što ga čini najvrednijom kompanijom u Evropi sa velikom razlikom.

Farmaceutski gigant je specijalizovan za lijekove za dijabetes i lekove za mršavljenje. Potražnja za njima, poput Ozempica, porasla je zbog njihovih sposobnosti za smanjenje tjelesne težine, čak i uzrokujući nestašice širom svijeta.

Sljedeća tabela uključuje proširenu listu najvrednijih kompanija kojima se javno trguje u većim ekonomijama EU. Mnogi od njih nisu bili uključeni u grafiku zbog ograničenja prostora, ograđuje se portal. Luksuzni supergigant LVMH—koji poseduje brendove kao što su Tiffani, Christian Dior i TAG je druga najveća evropska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, sa 420 milijardi dolara.

Foto: Visualcapital/Screenshot 

Prva tri zaokružuje ASML, koji proizvodi opremu ključnu za proizvođače čipova, vrednu 380 milijardi dolara. Kada se posmatra region, postoji ogroman disparitet između država članica EU i njihovih najvrijednijih kompanija.

Na primjer, kao što je ranije pomenuto, danski NovoNordisk i francuski LVMH vrijede između 400-550 milijardi dolara svaki. U međuvremenu, neke zemlje nemaju čak ni jednu kompaniju koja je na berzi koja vredi preko milijardu dolara, piše Visualcapital.

Ustvari, samo 12 zemalja EU (manje od polovine unije) je dom 100 najvrijednijih kompanija u bloku. Dodatne četiri zemlje su zastupljene ako pogledate listu 200 najboljih kompanija.