Njemačka

Nazvao banku i rekao da je direktor, prebacili mu 180.000 eura

Autor: Biznis.ba
Nazvao banku i rekao da je direktor, prebacili mu 180.000 eura
Ilustracija

Još uvijek nepoznati prevarant uspio je uvjeriti jednu njemačku banku da mu prebaci novac tako što ih je nazvao na telefon i predstavio se kao njezin direktor.

Muškarac je u petak dogovorio brze transfere od preko 180.000 eura na inostrane račune iz banke u Schwandorfu.

Banka mu je isplatila iznos od 180.000 eura prije nego što je njihov računovođa primijetio neobična zaduženja i zaustavio daljnji transfer novca. Odmah je nazvao banku, a kriminalistička policija Amberga preuzela je slučaj i sada istražuje prevaru.

Na upit minhenskog Bayerischer Rundfunka, banka je izjavila da se većina doznačenog iznosa može vratiti. Kažu da će im nepodmireni iznos biti nadoknađen u kratkom roku te uvjeravaju da im nije prouzročena šteta.

Prema trenutnom stanju, oštećena banka pretrpjela je štetu u peteroznamenkastom iznosu, saopćila je policija, što znači da bi ona mogla bili manja od 100.000 eura. Isprva se pretpostavljalo da će šteta biti još veća, no banka i dalje uspijeva povratiti svoj novac, rekla je njihova glasnogovornica.

Glasnogovornica banke dodala je da se za telefonske naloge za plaćanje pozivatelj mora autentificirati "na temelju nekoliko strogih kriterija". Oni su definirani na takav način da ih "samo vlasnik računa može ispravno reproducirati u cijelosti". U ovom slučaju, međutim, pozivatelj je bio dobro informisan, dodala je.

Kako bi dodatno povećala sigurnost u platnom prometu, banka kaže da će za nekoliko sedmica uvesti novu metodu telefonske autentifikacije putem aplikacije za mobilni telefon.