Popunjeni kapaciteti

Neumski ugostitelji rasprodali smještaje za doček Nove godine

Autor: Biznis.ba
Neumski ugostitelji rasprodali smještaje za doček Nove godine
Neum / Biznis.ba

Neum će u vrijeme novogodišnjih praznika ugostiti više od dvije hiljade turista, a slobodnih mjesta u tamošnjim hotelima više nema.

"Oni koji su odlučili otvoriti hotele u ovom razdoblju popunili su svoje kapacitete. Imat ćemo četiri hotela otvorena i zajedno sa još nekoliko manjih, porodičnih hotela imat ćemo negdje oko 2.000 gostiju što je pristojan broj s obzirom da nismo imali običaj raditi u vrijeme Nove godine", kazao je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum Davor Krešić.

Zanimljivo je da će Novu godinu u jedinom bh. gradu na moru dočekati mahom strani turisti.

"Devedeset posto su to gosti koji dolaze izvana, Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Poljaci", kazao je Krešić.

Jedan od razloga zašto su izabrali upravo Neum su konkurentne cijene. Cijena aranžmana u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata u Silvestarskoj večeri je od 100 do 150 maraka s uključenom hranom i pićem, dok je cijena polupansiona u neumskim hotelima od 80 do 140 maraka po osobi.

Krešić se osvrnuo i na turističke rezultate ostvarene u 2023. godini, kazavši kako su turistički djelatnici više nego zadovoljni.

"Sezona je bila odlična. Imali smo fizički rast broja noćenja od nekih 5 do 10 posto, ovisno od hotela do hotela, a rast prihoda bio je još veći. Već smo u pripremama za novu sezonu, booking je dobar, najave su dobre i nadamo se i očekujemo jako dobru i uspješnu 2024. godinu", istakao je.

Cijene aranžmana u sljedećoj godini bit će na nivou ovogodišnjih.

"Nemamo puno prostora za rast, možda eventualno za 5-6 posto kako bismo pratili inflaciju", ocijenio je Krešić.

Problem sa kojim će se neumski hotelijeri boriti ne samo sljedeće godine nego i dalje u budućnosti, je nedostatak radne snage.

"Radnika jednostavno nema. Svi se borimo kako znamo i umijemo. Ono što će 2024. godina donijeti je to da ćemo vjerojatno morati uvoziti radnu snagu jer domaćih radnika nema", kazao je Krešić.

Kada je u pitanju visina plata u Nemu, Krešić kaže kako su u hotelijerstvu one na nivou prosječne plate u Federaciji BiH i više.

"Mislim da su to pristojne i dobre plate. Mi raspisujemo konkurse na koje se nitko ne javlja. Imamo stalnu radnu snagu što je dobra okosnica, ali sezonaca jednostavno nema i prisiljeni smo uvoziti radnu snagu", kazao je na kraju razgovora potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.