analiza

Ni Musk, a ni Cook: Ovo je najplaćeniji američki izvršni direktor

Autor: Biznis.ba
Ni Musk, a ni Cook: Ovo je najplaćeniji američki izvršni direktor
Foto: X

Najplaćeniji američki izvršni direktor nije Appleov Tim Cook, Teslin Elon Musk ili Mark Zuckerberg iz Meta Platforms – to je Hock Tan iz Broadcoma, otkrio je Wall Street Journal (WSJ) u analizi objavljenoj ove sedmice.

Tan je prošle godine dobio kompenzaciju u iznosu od 162 miliona dolara, ali uslovno: on će dobiti puni iznos samo ako dionice njegove kompanije dostignu određeni nivo do 2025. godine, saopštio je WSJ.

Broadcom je rekao da je Tanova plata također zavisiti od njegove pozicije unutar firme još pet godina, te da neće dobiti naknade ili gotovinske bonuse dok taj period ne prođe.

Dionice kompanije poznate po poluprovodnicima porasle su 27% ove godine i 106% u proteklih 12 mjeseci, podižući ukupnu tržišnu kapitalizaciju na 655 milijardi dolara.

Tan, rođen u Maleziji, bio je izvršni direktor Broadcoma od 2006. godine, a prethodno je bio na vrhu liste WSJ-a po najvišim zaradama 2017. godine, kada je dobio 103 miliona dolara, prenosi Investitor me.

Prema analizi, dva druga izvršna direktora su 2023. godine imala devetocifrene plate: Nikesh Arora iz Palo Alto Networks i Steve Schwartzman iz Blackstonea.

Arora je zaradio 151 milion dolara, uglavnom u obliku donacija za dionice koje pokrivaju naredne tri godine, dok je Schwartzman – koji je poznat po svom raskošnom životnom stilu i otvorenoj podršci Donaldu Trampu – zaradio 120 miliona dolara.

Akcije Palo Alto Networks i Blackstone prošle su godine skočile za 110%, odnosno 54%.

Appleov Cook, Netflixov Ted Sarandos i David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja također su se probili na listu 10 najbolje plaćenih izvršnih direktora u SAD-u, dok nijedna žena nije bila među 25 najplaćenijih.