Pivari zabrinuti

Nijemci piju sve manje piva, zato bi ono moglo poskupiti i u BiH

Autor: Biznis.ba
Nijemci piju sve manje piva, zato bi ono moglo poskupiti i u BiH
Foto: Ilustracija

Potrošnja piva u Njemačkoj, nekad omiljenog pića u toj zemlji, pala je za 4.5 posto 2023. nakon kratkog oporavka poslije pandemije Covida, objavio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Dok je 2022. zabilježen porast od 2.8 posto nakon gotovo dvogodišnjeg pada tokom pandemije koronavirusa, 2023. godine je potrošnja piva ponovo pala i to za 4.5 posto, na ukupno 8.4 milijardi litara - piše Hina.

"Time se nastavlja trend pada potrošnje piva u Njemačkoj započet prije pandemije koronavirusa“, rekao je u četvrtak Savezni ured za statistiku.

U količine koje ulaze u statistike nije uračunato bezalkoholno pivo kao ni pivo uvezeno iz država izvan Europske unije.

Predstavnici oko 1500 pivara u Njemačkoj izrazili su zabrinutost nastavkom trenda smanjenja potrošnje piva, a kažu da se to itekako osjeti i po zaradi.

"Godina 2023. je bila crna godina za njemačke pivare. Pad potrošnje u ugostiteljskim objektima se osjeti i u količini prodanog piva“, rekao je direktor Njemačkog saveza pivara Holger Eichele.

On je izrazio blagi optimizam po pitanju impulsa koji bi potrošnja piva mogla dobiti održavanjem Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se igra upravo u Njemačkoj.

Eichele je istodobno optužio trgovačke lance da „pogubnom borbom za niže cijene“ mnoge pivare tjeraju u bankrot.

Istodobno su pivari, kako je rekao Eichele, zbog inflacije prisiljeni podizati cijene svojih proizvoda, što bi se moglo odraziti i na cijene njemačkih piva u BiH.