savezna služba za statistiku

Njemačka računica: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji ili Grčkoj

Autor: Biznis.ba
Njemačka računica: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji ili Grčkoj
Foto: Unsplash

​Koliko Nijemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama?

To je izračunala njemačka savezna služba za statistiku.

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji. Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegdje i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosječno 18 posto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Evrope. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj - za 5 posto u prosjeku, prenosi "Poslovni dnevnik". Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 posto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 procenta manje.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nijemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23 procenta, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj - gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 posto više nego kod kuće.