nakon uspješnih prodaja

Evropski grad prodaje kuće za tri eura

Autor: Biznis.ba
Evropski grad prodaje kuće za tri eura
Foto: Unsplash

​Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspješnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu licitaciju gradskih nekretnina.

Italijanski gradići već godinama polako nestaju i sad su počeli nuditi razne pogodnosti kako bi privukli nove stanovnike, na primjer, prodaja kuće za euro.

I premda se neki gradići muče da privuku kupce, neki jednostavno imaju više kupaca od nekretnina ponuđenih na prodaju.

Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspješnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu aukciju gradskih nekretnina, s tim da će sad početna cijena po domu biti tri eura.

"Stranci doslovce hrle u grad da kupe dom", rekao je novoizabrani gradonačelnik Giuseppe Cacioppo. Usto, gradonačelnik također podstiče potencijalne kupce da posjete ovo područje i provjere 12 ili više domova koji će sad biti na prodaju.

Trenutak je savršen jer je u Italiji trenutno mnogo turista i zainteresovanih kupaca, a i oni koji namjeravaju da posjete državu u proljeće i ljeto mogu također razgledati nekretnine.

Kasiopo također navodi da nekretnine sad dostupne su "statički i strukturalno stabilne", ali zahtjevaju renovaciju.

Gradić Sambuca je postao međunarodno poznat 2019. kad je "CNN" objavio reportažu o prodaji 16 nekretnina po početnoj cijeni od jednog eura. Dvije godine kasnije, gradić je licitirao nove nekretnine, ovaj puta po početnoj cijeni od dva eura po nekretnini.

Prva prodaja privukla je međunarodne kupce i u gradić i područje se slilo oko 20 miliona eura (prihodi pansiona, novih trgovina, prometi od ugovora s graditeljima, arhitektima, inženjerima, dizajnerima interijera i javnih bilježnika).

Ono što je također znatno olakšalo prodaju gradskih nekretnina je činjenica da je grad bio vlasnik prodavanih domova, dok u drugim raseljenim italijanskim gradićima, na primjer srednjovjekovnom selu Patrica, takve licitacije su vrlo složene jer grad ne uspjeva pronaći sve pravne nasljednike i riješiti imovinsko-pravne odnose.

Gradska vlast Sambuce preuzela je vlasništvo nad napuštenim gradskim kućama nakon potresa u obližnjoj dolini Belice 1969. zbog kojega su se brojni stanovnici raselili.

Većina kuća ima i balkone sa ogradom i pogledom na popločene uličice i panoramske terase, ali i izvorna, zeleno obojena drvena vrata ukrašenih svodova i prozora.

Međutim, velika većina ih je ispunjena zaboravljenim stvarima i hrpama prašnjavog i polomljenog pokućstva i namještaja te zahtjeva opsežno renoviranje, prenosi B92. U zavisnosti od zatečenog stanja, renovacija najčešće košta između početnih 30.000 eura za jednostavnu adaptaciju pa sve do 200.000 eura ako kupac želi kuću pretvoriti u luksuznu oazu za odmor.

Zanima li vas nekretnina u Sambuci, znajte da se od vas očekuje polog od 5.000 eura koji, ako ne uspijete kupiti nekretninu, vam se vraća. Naravno, ako vaša ponuda bude najizdašnija, 5.000 eura postaje osiguranje depozita.

Kvaka je u tome što se kupovinom kupac obavezuje da će renovirati nekretninu unutar tri godine inače osiguranje depozita prelazi u vlasništvo grada. Ali, gradska vlast je bila vrlo otvorenog uma prema dogovorenim rokovima zbog prethodne pandemije koronavirusa i dopušta više vremena da se odradi renoviranje.