Pauza

Ovo je najpoželjnije zanimanje u svijetu, ali i u našoj zemlji

Autor: Biznis.ba
Ovo je najpoželjnije zanimanje u svijetu, ali i u našoj zemlji
Foto: Unsplash

Pilot je najpoželjnije zanimanje na svijetu u 2024. godini. Otkrilo je to istraživanje portala za zapošljavanje Jobseeker, koji je generirao podatke uz pomoć alata za analizu pretraživanja po imenu Ahrefs.

Jobseeker je sastavio popis od 35 zanimanja koji se obično definiraju kao karijere iz snova, oni su potom prebačeni na Ahrefs te su najpoželjniji poslovi rangirani prema ukupnom globalnom opsegu pretraživanja, prenosi Punkufer.

Pojam Kako postati pilot pretražen je više od 50.000 puta na internetu u januaru ove godine širom svijeta – od Ujedinjenog Kraljevstva i Španije preko Kenije i Somalije do Saudijske Arabije i Japana te se tako svrstao na vrh liste najpoželjnijih zanimanja u 2024. godini. "Kako postati pilot", najtraženiji je pojam i u našoj zemlji.

Stjuardese imaju drugi najpopularniji posao na planetu, on je u istom razdoblju skupio 29.000 pretraga na internetu, a ponajviše u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku i Brazilu.

Posao modela našao se na trećem mjestu liste najpoželjnijih u prvom mjesecu 2024. godine s 25.000 pretraga.

Najveći broj pretraga došao je iz europskih zemalja poput Francuske, Njemačke, Italije, ali i Hrvatske.

U 10 najpoželjnijih poslova prema ovoj metodi Jobseekera našla su se i “uobičajena” zanimanja poput psihologa, doktora, učitelja, odvjetnika i vatrogasca.