istraživanje

Ovo su najbolje države na svijetu za poslovanje

Autor: Biznis.ba
Ovo su najbolje države na svijetu za poslovanje
Foto: Pexels

Singapur, Danska i SAD su najbolja mjesta na svijetu za poslovanje, pokazuje istraživanje o rangiranju poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit.

„Singapur je i dalje najbolja geografska lokacija na svijetu za poslovanje. ovo je već konstanta posljednjih 16 godina“, rekao je za CNBC Prianty Roy, menadžer prognoze za zemlju i evropski analitičar EIU-a.

Faktori koji su ustoličili ovu državu kao vodeću poslovnu destinaciju su njena politička stabilnost i fokus vlade na pomaganju domaćim kompanijama privatnog sektora da se tehnološki unaprijede, rekla je ona.

EIU-ova rang lista procjenjuje atraktivnost poslovanja u 82 zemlje i teritorije. Mjeri se na osnovu indikatora kao što su inflacija. Inflacija je povećanje opšteg nivoa cijena, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

Mjerač također nudi uvid u to koje su ekonomije bolje pozicionirane za rast od drugih. Osim toga, „efikasan način da se identifikuje gdje bi uskoro mogao doći porast investicione potrošnje“, rekli su analitičari EIU-a.

Iza Singapura su Danska i SAD, koje su zauzele drugo i treće mesto. Danska je poznata po svojim „čvrstim makroekonomskim osnovama“ i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom. Predstavlja jednu od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu, napominje je Roy.

Tržišne prilike će ostati povoljne u SAD. Posebno uz nekoliko ograničenja za spoljnu trgovinu i ulaganja u SAD, dodala je.

„Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u narednih pet godina“, pokazuje izvještaj.

Njemačka i Švicarska su zauzele četvrto i peto mjesto. Dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mjesta na svijetu za poslovanje, prenosi Bankar me.

Koje su države najviše napredovale

Neke države se dosta trude kako bi napredovale na listi, te postigle bolje rezultate. Na toj listi se nalaze države poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje u poslovnoj klimi u indeksu EIU-a. Naime, provela je reforme u cilju povećanja kvalitete ekonomskog okruženja, pokazuje izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Javier Milei, a koje imaju za cilj da potaknu privatna preduzeća i privuku strane investicije, dovele su do naglog poboljšanja rangiranja Argentine. Stoga je na listi najvećeg napretka poslovnog okruženja zauzela drugo mjesto.

„Indija je jedino tržište jedne države koje nudi potencijal koji se može usporediti sa onim u Kini“. Navodi se u izvještaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje dobro sluti njenoj radnoj snazi i budućoj potražnji. Indija je zauzela treće mjesto na listi najnaprednijih poslovnih okruženja.