Iznenađujuće ili ne?

Ovo su najskuplji i najjeftiniji gradovi za život na Balkanu

Autor: Biznis.ba
Ovo su najskuplji i najjeftiniji gradovi za život na Balkanu
Foto: Arhiv

Sarajevo spada među skuplje gradove za život na Balkanu te je najskuplji u BiH.

Prema podacima stranice numbeo.com, koja se bavi analizom dnevnih troškova širom svijeta, na listi 540 najjeftinijih i najskupljih gradova za život Sarajevo se našlo na 388. mjestu – iza Zagreba, Splita, Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Osijeka, Tirane, Budve i Beograda, ali ispred Novog Sada, Niša, Tuzle, Podgorice, Skoplja i Banje Luke.

Prema podacima, na Balkanu je najskuplji grad za život Zadar (278. mjesto u svijetu), a nakon njega je Dubrovnik (283. mjesto u svijetu). Iza Dubrovnika je i Zagreb (289. mjesto u svijetu).

U Širokom Brijegu potrošila se 144,4 miliona KM u mjesec dana

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite i najma kako bi dobili ukupan indeks troškova života.

Jedno od najjeftinijih mjesta za život na Balkanu je Priština (475. mjesto u svijetu), Niš (456. mjesto) i Tuzla (437. mjesto). Prema podacima, mjesečni izdaci za pojedinca procjenjuju se na 1.041 KM. Mjesečni izdaci pojedinca u glavnom gradu BiH iznose oko 1.126 KM. Cijene prehrambenih proizvoda u trgovinama u odnosu na vrijeme prije pandemije koronavirusa znatno su veće.

Prema istoj stranici, Mostar je u odnosu na Sarajevo jeftiniji za 0,9 posto, a stanarina je niža za 17,5 posto. Podatak da se glavni grad BiH našao u kategoriji skupljih mjesta za život ne iznenađuje, posebice kada se uzmu u obzir cijene nekretnina, koje su u posljednjih nekoliko godina vrtoglave, bilo da je riječ o kupnji nekretnine ili pak najmu. Prosječna cijena novog stana u trećem tromjesečju 2023. iznosila je 3.543 KM/m².

Mjesečna karta za gradski prijevoz tokom prošle godine u Sarajevu je bila 53 marke, Mostaru 50,50 KM, Zenici 45, Tuzli 52. Inače, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2023. godine iznosila je 2.882,90 KM.

Prosječna plata isplaćena u FBiH za listopad 2023. iznosila je 1.285 KM (posljednji podatak Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata, prema odluci Vlade FBiH, u 2023. bila je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom u decembru 2023. bila je tek 44,57 posto, prenosi Jabuka tv.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom u istom tom mjesecu bila je 20,67 posto.