The Startup Success Index

Ovo su najuspješniji startupovi u posljednjoj deceniji

Autor: Biznis.ba
Ovo su najuspješniji startupovi u posljednjoj deceniji
Foto: Unsplash

Prema The Startup Success Indexu, koji su izradili programeri softvera Vention, singapurski div brze mode Shein najuspješniji je start-up, pobjedivši TikTok i ChatGPT proizvođača OpenAI.

Shein je ocijenjen najuspješnijim start-upom u posljednjih deset godina na osnovu vrednovanja, percepcije javnosti, rezultata rasta i broja zaposlenih.

Start-upovi su mogli dobiti najvišu ocjenu 100, a Shein je na vrhu liste s ocjenom 87,12.

Shein ima više od 100.000 zaposlenih i vrijednost od 66 milijardi dolara, što je treća najveća vrijednost od svih posmatranih start-upa.

Shein je bio rangiran među tri najbolja za sve Ventionove kategorije. Modni trgovac je bio pretraživan 277 puta više od kineske tehnološke kompanije ByteDance koja je vlasnik TikToka, koja je zauzela drugo mjesto na Ventionovoj listi, prenosi Bankar me.

Većina drugih kompanija rangiranih na popisu deset najboljih start-upova su iz područja tehnologije i finansija, poput tvoraca ChatGPT-a OpenAI koji je zauzeo treće mjesto iza Sheina i ByteDancea.

Vention je uspjeh tri vodeće kompanije pripisao kombinaciji inovativnih modela, strateških partnerstava i vrhunske tehnologije.

“Tokom decenije, mnoge start-up web stranice i aplikacije pokazale su se kao vrlo uspješne u pogledu profitabilnosti i svjetske dominacije. Tri najbolja u studiji, Shein, Bytedance i OpenAI, postigla su značajan uspjeh kao novoosnovana preduzeća, što bi moglo biti posljedica kombinacije inovativnih poslovnih modela, strateških partnerstava i vrhunske tehnologije”, poručio je Ventionov marketinški direktor Marc Karasu.

Vijest dolazi u trenutku kada Shein diverzifikuje svoju ponudu od mode i modnih dodataka na više potrošačkih sektora kao što su dom, kozmetički proizvodi i igračke te razmatra uvrštavanje dionica na Londonsku berzu.