infrastrukturni megaprojekti

Pet trenutno najvećih gradilišta u EU: Najskuplji projekat košta 36 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Pet trenutno najvećih gradilišta u EU: Najskuplji projekat košta 36 milijardi eura
Foto: X.com

Evropska unija i njene države članice ubrzano ulažu u infrastrukturne megaprojekte, kojima je prvenstveno cilj da se uspostavi, ali i unaprijedi saobraćajna povezanost.

Forbes Slovenija analizirao je najveće aktivne građevinske projekte na Starom kontinentu prema procijenjenoj vrijednosti investicije. U ovom trenutku najveći infrastrukturni projekt u EU je modernizacija i proširenje pariskog metroa Grand Paris Express.

Projekat vijeka, kako ga izvođač naziva, koštat će više od 36 milijardi eura, a trebalo bi da bude završen do 2035. godine.

Na rang listi pet najvećih projekata, čak tri su uključena u strategiju panevropske transportne mreže TEN-T (Trans-European Transport Netvork). Strategija TEN-T EU želi da poveže države članice sa poboljšanim i novim putevima, željeznicama, aerodromima, lukama i telekomunikacionim vezama do 2050. godine.

Prema Evropskoj komisiji, samo dovršetak osnovne mreže, koji se očekuje do 2030, trebalo bi da košta 515 milijardi eura. U trenutnom finansijskom okviru EU za period 2021-2027 za TEN-T projekte planirano je više od 25 milijardi eura. Najvažniji evropski izvor finansiranja TEN-T projekata je instrument CEF (Connecting Europe Facility) koji je krajem jula raspodelio sedam milijardi eura na 134 projekta širom kontinenta, prenosi Investitor me.

Projekti van EU
Neki od najvećih ili strateški najvažnijih projekata odvijaju se i izvan EU. Od velikih projekata tu treba spomenuti brzu željeznicu HS2 (High Speed ​​​​2) koja bi trebalo da poveže glavni grad London s gradovima na sjeveru.

Veza je predložena 2009. a izgradnja je započela 2020. Završetak se očekuje nakon 2030. Najnovija procjena iz januara ove godine iznosi 66,5 milijardi funti (79 milijardi eura), otkako je vlada bivšeg premijera Rishi Sunaka prošlog oktobra ukinula planove za drugu fazu projekta, koja je podrazumijevala izgradnju željezničke pruge sjeverno od Birmingema.

U Turskoj se gradi kanal Istanbul koji bi trebalo da rastereti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele. Vrijednost projekta, čija je izgradnja započela 2021. godine, procjenjuje se na 10 do 25 milijardi dolara. Nižu vijrednost najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji je projekt predstavio 2011.

U nastavku pogledajte listu pet najvećih infrastrukturnih projekata u EU, počevši od najmanjeg:

Treći terminal aerodroma Frankfurt
Lokacija: Frankfurt, Njemačka
Procijenjena vrijednost projekta: 4 milijarde eura
Godina početka izgradnje: 2015.
Očekivana godina završetka: 2026.

Tunel Femarnbelt
Lokacija: Femarn između Danske i Njemačke
Procijenjena vrijednost projekta: 7,1 milijardi eura
Godina početka izgradnje: 2020.
Očekivana godina završetka: 2029.

Bazni tunel Mont d’Ambin/Mont Cenis
Lokacija: Ispod Alpa, između francuske pokrajine Mauriene i italijanske doline Susa
Procijenjena vrijednost projekta: 8 milijardi eura
Godina početka izgradnje: 2019.
Očekivana godina završetka: 2032.

Tunel u bazi Brener
Lokacija: Ispod Alpa, između austrijskog Insbruka i italijanske Fortece
Procijenjena vrijednost projekta: 10,5 milijardi eura
Godina početka izgradnje: 2008.
Predviđena godina završetka: 2032.

Grand Paris Express
Lokacija: Šire područje Pariza
Procijenjena vrijednost projekta: 36,1 milijardi eura
Godina početka izgradnje: 2013.
Očekivana godina završetka: 2035.