Pauza

Počitelj u sunčanim danima oživljavaju posjetitelji iz raznih dijelova svijeta

Autor: Biznis.ba
Srednjovjekovni gradić Počitelj u dolini Neretve koji plijeni pažnju brojnih prolaznika magistralnim putem od Mostara prema Metkoviću s lijepim sunčanim vremenom je postao turistička atrakcija gostiju iz raznih dijelova svijeta.

"Počitelj je neprocjenjivo blago povijesnog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera“, stav je brojnih povjesničara i kulturnih djelatnika ali i posjetitelja koji svojim dolaskom svjedoče raskoš jedne od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Počitelj je opjevan u mnogim pjesmama i stoljećima je inspiracija raznih umjetničkih djela progovarajući iz svakog kamena univerzalnim jezikom o civilizacijama koje su se u njemu smjenjivale.

Stoga posjetitelji žedno fotografiraju prizore srednjovjekovnog gradića koje mnogi mogu samo vidjeti u dobrim povijesnim filmovima.

Prema predaji Počitelj znači mjesto za počivanje, odnosno odmor ili mjesto gdje sve počinje, a da je zaista tako dovoljno je prošetati sokacima starog grada i spoznati njegovo pravo značenje.

Mjesto odmora, mjesto inspiracije, mjesto početaka, sve je to Počitelj, uvjerila se ekipa Anadolije prilikom večernje šetnje povijesnim gradom koji je UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture, bilježeći ekskluzivne prizore nesvakidašnje ljepote.

Raskoš Šišman Ibrahim-pašine ili Hadži Alijine džamije, posebno se ističe i predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Prema svom natpisu, sagrađena je hidžretske 970. godine (1562.-63. godine), a podigao ju je Hadži Alija.

Džamija zauzima istaknuto mjesto u urbanom tkivu grada i prirodnom okružju. Ostale javne zgrade smještene uz džamiju su mektebi, imaret, medresa, hamam, han i sat-kula.

Utjecaj orijentalne arhitekture se ogleda i u uporabi četvoroslivnih krovova, oštrolučnih prozora u gusto postavljenim nizovima, kuće Gavrankapetanović koju mnogi smatraju hramom kulture, jer tijekom ljeta služi za okupljanje umjetnika iz raznih krajeva svijeta na Međunarodnoj koloniji u Počitelju.

Biznis.ba / AA