Moskva

Pokreće se Ruwiki, Putinova verzija Wikipedije

Autor: Biznis.ba
Pokreće se Ruwiki, Putinova verzija Wikipedije
Agencije

Puno pokretanje Ruwikija, ruske verzije popularne internetske enciklopedije Wikipedije, dogodit će se danas, prema izvještajima ruskih medija.

Beta testiranje - ograničeno testiranje stranice za publiku - počelo je sredinom 2023., saopćio je dnevnik Kommersant, a navodno je već bilo više članaka u Ruwikiju nego u Wikipediji na ruskom jeziku.

Rusija je rekla da još ne planira blokirati Wikipediju - jedan od rijetkih preživjelih nezavisnih izvora informacija u Rusiji otkako se državni udar na online sadržaj intenzivirao nakon agresije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski su sudovi, međutim, otada izrekli online enciklopediji niz novčanih kazni zbog sadržaja vezanog uz Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je svoje odobrenje za nove alternativne platforme Wikipediji u maju 2022., prema ruskim medijima.

Novine Izvestia objavile su prošle sedmice, pozivajući se na Ruwikijevu press službu, da su najčitaniji članci tokom faze beta testiranja uključivali popis smrtnih slučajeva u 2023., eskalaciju arapsko-izraelskog sukoba, rusku vojnu operaciju u Ukrajini i najveću zaradu filmova u Rusiji.

Prosječni korisnik proveo bi više od šest minuta na stranici, a prosječna dubina gledanja bila je preko pet stranica u probnoj fazi, piše Izvestija.

Kommersant je naveo da osnivači Ruwikija neće otkriti koliko je projekt koštao niti imena investitora stranice, prenosi Hina.