Pauza

Prva Volkswagenova fabrika električnih automobila će proizvoditi 100.000 vozila godišnje

Autor: Biznis.ba
Prva Volkswagenova fabrika električnih automobila će proizvoditi 100.000 vozila godišnje
Volkswagen se ozbiljno posvetio ekološki prihvatljivim električnim automobilima posebno nakon afere Dieselgate, a ovaj put će definitivno pomoći u popravljanju reputacije. Njemački proizvođač u će u svom postrojenju u Zwickauu godišnje proizvoditi 100.000 automobila.

Planirano je da taj cilj bude standard od 2020. godine kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnim automobilima u svijetu.

Ove informacije je potvrdio član E-mobility odbora Thomas Ulbrich dok je davao intervju za Handelsblatt ranije ove sedmice. On je otkrio i lokaciju postrojenja u kojem će se vršiti proizvodnja električnih automobila te je dodao da je to samo početak velikog zamaha planiranog za nekoliko sljedećih godina.

"Do sredine 2020-tih cijelo postrojenje u Zwickauu ćemo pretvoriti u fabriku isključivo električnih automobila. Međutim, Zwickau je samo vrh ledenog brijega. Naša misija je transformacija proizvodne mreže prema e-mobility sektoru. Ovdje mislim na 16 lokacija šriom svijeta i to samo u tri godine", izjavio je Ulbrich.

Svako postrojenje će proizvoditi određeni broj električnih vozila baziranih na Volkswagenovim I.D. konceptima predstavljenim u proteklih nekoliko godina. Svi će biti bazirani na novoj MEB platformi za električna vozila te će uključivati različite modele, od malih hatchbacka, preko velikih crossovera pa do malih kombija.

Biznis.ba / Klix.ba